„ Полимски музеј“ је основан 15. фебруара 1955. г. као регионални музеј који је обухватао општине: Иванград, Андријевицу, Плав и Рожаје. 1973. г. припаја се “Центру за културу” и тако функционише до 1981. г. када се издваја заједно са Архивом као посебна радна организација. Тек 1992. г. се “Полимски музеј” осамостаљује и региструје као јавна установа, чији је оснивач Општина Беране. Првобитно се музеј налазио у манастирским конацима Ђурђевих ступова, а од 1996. г. је у адаптираној згради “ Дома трезвености”, у улици Милоша Малишића бр. 21, у центру града. Због смањеног простора, редуцирао се и број изложених предмета, тако да сада имамо формирана три одјељења:

– археолошко
– историјско и
– етнографско

Музеј посједује богату збирку фотографија, нумизматичку,хералдичку, збирку оружја као и умјетничку збирку коју чине црквене књиге, иконе и умјетничке слике различитих аутора. Поред сталне музејске поставке, која се налази на првом спрату, у приземљу је галерија у којој се одржавају повремене изложбе, како тематске, које организује сам музеј, тако и изложбе које се организују у сарадњи са осталим музејима у земљи и региону, као и са самосталним умјетницима

violetaВиолета Фолић,рођена 1974.год. у Беранама. Дипломирала на Филозофском факултету у Приштини, са звањем професора историје. Запослена у ЈУ Полимски музеј у Беранама од 1998. год. на пословима кустоса-историчара и положеним стручним испитом. Радила на више пројеката везаних за музејску дјелатност. Од 15.05.2014.год. постављена за директора у ЈУ“ Полимски музеј“ у Беранама. Од 2019.год. постала је музејски савјетник. Удата, мајка двоје дјеце.

Адреса: М. Малишића 2
Тел: +382 51 680 900
Е-маил: polimskimuzej@t-com.me; violeta.folic@gmail.com

Веб страница: www.polimskimuzej.me

Савјет ЈУ “Полимски музеј“ Беране, од 31.10.2022.год.

1.Вукашин Митровић –предсједник Савјета ЈУ „Полимски музеј“ Беране

2.Валентина Бугарин – члан Савјета ЈУ „Полимски музеј“ Беране

3.Стефан Дабетић – члан Савјета ЈУ „Полимски музеј“ Беране

4.Дејан Шћекић – члан Савјета ЈУ „Полимски музеј“ Беране

5.Предраг Лутовац – члан Савјета ЈУ „Полимски музеј“ Беране