У Беранама су концентрисани изузетни драгуљи природе, али и људских творевина. Посјетом овом граду, приуштићете себи задовољство сагледавања бројних културно-историјских споменика. У веома кратком временском периоду, проћи ћете траговима старих народа. Њиховим стазама водиће вас древни споменици: манастири Ђурђеви Ступови, Шудикова, Урошевица и Ћелије, Вакуфска кућа, као и остаци материјалне културе Илира, Келта, Римљана и др., који су похрањени у Полимском музеју. Они су свједоци вјековног постојања и опстајања култура многих цивилизација.

Пријатна и свјежа клима, природни ресурси, мир и тишина, пјешачење, бициклизам, гостопримство људи, пружиће вам велико задовољство боравка у неком од беранских села. 

Ријека Лим, бистри извори и потоци, планине и кањони, планинска језера (Шишко, Урсуловачко, Пешића (фото) ), су спој ненарушених природних љепота и еколошки чисте околине.

Плодна долина Лима, гдје се смјестило Беране, туристима отвара врата нудећи гостопримство овог града. Боравак ће бити обогаћен и бројним културним и спортским манифестацијама.

Беране дуго чека да са околним вриједностима истакне значајну позицију кроз призму и огледало туриста жељних правог одмора у сачуваној природи.