Почетак бављења спортом у Беранама се везује за период између два свјетска рата. Тада омладина Берана, по угледу на омладину у већим градовима, организује Соколско друштво. По завршетку Другог свјетског рата организовани су спортски клубови: фудбалски, кошаркашки, рукометни, стонотениски, боксерски и аеро клуб. Развитак и популаризација спорта у Беранама доста су зависили од изградње спортских објеката и школовања кадрова који су радили у спортским клубовима. 

Међу првим спортским клубовима у граду основани су: Ногометни клуб „Његош“ (основан непосредно послије Првог свјетског рата, који је 1948/49. промијенио назив у „Раднички“, а касније у „Иванград“), Кошаркашки клуб „Раднички“ (основан 1951), Рукометни клуб „Раднички“ (основан 1954) и други. Берански спортови највеће резултате постижу шездесетих, седамдеетих и осамдесетих година, на републичким и савезним такмичењима, као учесници елитних такмичарских рангова. Те деценије обиљежили су многи појединци, али и колективи, беранског спорта.

Највише успјеха у републичким и савезним такмичењима имали су фудбалски, кошаркашки, рукометни, боксерски и стонотениски клубови, који и данас постоје.

Спортски клубови у Беранама, данас, користе спортске објекте: стадион малих спортова, спортску дворану, као и многе фискултурне сале у школама. 

Инфраструктурно, у Беранама се, међу спортским објектима, издвајају: Градски стадион, изграђен 1975. године (реконструисан 2018), који (са капацитетом од 11.000 мјеста) представља по величини други стадион у Црној Гори, као и модерна вишенамјенска спортска дворана, чија градња је довршена 2018. године.