ЈУ Центар за културу Беране, основана 1960. године (до 1973. године ,,Дом културе“), је основни носилац културе у Беранама. Представља сложену установу која остварује концепцијски различите програме из свих области културно-умјетничког стваралаштва, као и заштиту и очување културне баштине.

У њеном саставу су посебне организационе јединице: Спомен кућа ,,Војвода Гавро Вуковић“, Народна библиотека ,,Др Радован Лалић“ која располаже са више од 26.000 јединица библиотечке грађе и Служба за културно-умјетничку, сценску и биоскопску дјелатност.

У Центру за културу се организују и одржавају сви видови културно-умјетничког стваралаштва. Између осталих, треба поменути традиционалну манифестацију ,,Беранско културно љето“, која траје од 1980. године и садржи различите програмске садржаје: позоришне представе, концерте, промоције књига и књижевне вечери. Такође се одржавају: Међународна ликовна колонија, Полимске књижевне стазе, Општинска и Државна смотра рецитатора, Ликовни конкурс, Општинска смотра аматерског драмског стваралаштва ,,Позоришне чаролије“, Међународни позоришни фестивал за дјецу ,,Лимско срце“, Дани руске културе и други. 

Издавачка дјелатност је такође важан сегмент дјелатности Центра за културу, па се сваке године штампају два броја часописа ,,Токови“, а издају се и публикације истакнутих завичајних стваралаца и научних радника.

Спомен кућа ,,Војвода Гавро Вуковић“ изграђена је између 1890. и 1900. године, а од 2014. године представља посебну организациону јединицу Центра за културу. Кућа је сједиште дипломатских и културних дешавања, а у њој се организују и одржавају: изложбе слика, фотографија, скулптура, округли столови на различите теме, пријеми високих званичника из свијета културе и политике. У кући је 2008. године отворена I Међународна Љетња школа за младе дипломате ,,Гавро Вуковић“, која се одржава у јулу сваке године.

Народна библиотека ,,Др Радован Лалић“ је општеобразовна установа, која прикупља, обрађује, чува и даје на коришћење монографске публикације и периодику. Зачеци библиотеке се јављају крајем 19. и почетком 20. вијека, а у периоду од 1878. до 1912. године у Беранама је постојала Српска читаоница. Због балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата, библиотека и читаоница су неколико пута обустављале и обнављале рад. Након Другог свјетског рата, 1948. године је обновљена библиотека. До 1977. године носила је име ,,Његош“, а од 1977. године ,,Др Радован Лалић“. У свом саставу има просторије за рад са корисницима библиотечких услуга и смјештај библиотечког фонда, читаоницу и галерију (у којој су смјештене  слике из ликовног фонда умјетничких колонија и два легата књига).  

ЈУ Полимски музеј Беране је  основана 15. фебруара 1955. године, као регионални музеј комплексног типа за територију Горњег Полимља. Музеј је у почетку био смјештен у згради прве свјетовне школе у овим крајевима, код манастира Ђурђеви Ступови, а од 1996. године се налази у згради некадашњег ,,Дома трезвености“, задужбини краља Александра I Карађорђевића. Од 1973. до 1981. године Полимски музеј је радио у оквиру Центра за културу, а од тада опет ради као самостална институција. 

Основни задатак Полимског музеја је да прикупља, чува, научно-музеолошки обрађује и излаже музејске предмете. Музеј тежи да, на основу предмета којим располаже, прикаже историју Горњег Полимља хронолошки, територијално и тематски.

Посједује следеће збирке: археолошку, историјску, етнографску, умјетничку, нумизматичку, хералдичку, природњачку и збирку фотографија, у којима је регистровано више од 9.500 музејских предмета. Материјал који се налази у музеју свједочи о људском постојању на подручју Горњег Полимља  од доба мезолита (9.000 – 6.000 година п.н.е.), што потврђују материјални остаци нађени приликом археолошких истраживања.

Стална музејска поставка је смјештена у три одјељења: археолошко, историјско и етнографско, а налази се у изложбеној сали на првом спрату зграде.

У згради Музеја постоји и Галерија „Шудикова“ која располаже са око 350 музејских предмета и сталном поставком умјетничких слика чувеног беранског сликара Миомира Миша Поповића. У галерији се сваке године организује велики број културних дешавања, што значајно доприноси популаризацији умјетности и културе у овом крају, а уједно је и завриједило Полимском музеју позицију институције која баштини и чува традицију, а истовремено подржава иновативност и стваралаштво.