Општина Беране ће ове године финансирати комплете уџбеника за све основце са територије Општине.
Комплети уџбеника биће додијељени првог дана школске године свим ученицима од првог до деветог разреда основних школа. Овом активношћу локалне управе биће обухваћено преко 2700 школараца са територије Општине Беране.
Према ријечима Предсједника општине Драгослава Шћекића, локална управа уложила је велике напоре како би обећање дато претходне године било испуњено : ,,На задовољство свих грађана Берана, а посебно родитеља чија дјеца похађају основну школу, сви основци ће нову школску годину започети са новим књигама које је обезбиједила локална управа“- казао је он. Општина Беране и убудуће улагаће у знање ученика и њихов успјех. Сарадња беранских образовних установа и локалне управе у протеклом периоду је на завидном нивоу. Посебна пажња биће усмјерена на сеоске школе, ради повећења што већег броја ученика“, истакао је Шћекић.
,,Желимо да оправдамо улогу сервиса грађана и да покажемо да општине и држава морају бити социјално одговорни према својим грађанима. Потпуно смо свјесни тренутног стандарда наших грађана и да је помоћ за њихов буџет потребна , а самим тим идемо у правцу подизања нивоа образовања , као стуба развоја наше заједнице, као и охрабривања младих брачних парова у развоју породице. Очекивали смо, у овој, једној од најзначајнијих акција за наше грађане и Општину, да ћемо имати пуну подршку од државних институција. Схватајући потребу Завода за уџбенике и наставна средства за постизањем што бољих финансијских резултата,желимо да искажемо жаљеље што,према нашем мишљењу,нисмо третирани на адекватан начин од ове институције. Наравно, желим да нагласим,да нисмо тражили никакав повлашћени положај за набавку уџбеника, већ само сматрамо да заслужујемо барем третман какав имају све књижаре дистрибутери на територији Црне Горе, што подразумијева одобравање одређених попуста при набавци. На овај начин би се значајно допринијело уштеди у буџету локалне самоуправе, а са друге стране би Завод за уџбенике приходовао исти износ средстава као да је дистрибуција вршена преко књижара.На овај број комплета уџбеника који намјеравамо да обезбиједимо, попуст је јако значајан. Са директорима основних школа ћемо договорити механизме за рационализацију трошкова набавки уџбеника за наредне године, како би дугорочно сви основци са територије Општине Беране имали бесплатне уџбенике почетком сваке школске године. Када су овакве и сличне ствари у питању, све институције , како на општинском тако и на државном нивоу, морају имати осјећај одговорности и радити у интересу грађана , како би им сви заједно олакшали живот и функционисање у нашим општинама и држави.“- казао је предсједник Шћекић.
Он је такође нагласио да је од Министарства рада и социјалног старања тражено да се врате примања грађанима у облику Дјечјег додатка, макар општинама на сјеверу, иако би требало свима, а у циљу заустављања исељавања са сјевера Црне Горе, а ово су елементи који директно помажу породицама и стварају услове за опстанак и останак.
Општина Беране је прва општина у Црној Гори која је 2014.године свим првацима, а 2015. свим ученицима од првог до четвртог разреда основне школе обезбједила бесплатне уџбенике.

One thought on “Сви берански основци од локалне управе добијају бесплатне уџбенике”

Comments are closed.