Прослава Дана Побједе

Дан Побједе у Беранама је традиционално обиљежен полагањем цвијећа на споменику Слободе на Јасиковцу, у организацији ОБНОР 1941-1945. Присутнима су се обратили потпредсједник Општине Беране др Зоран Марсенић и Вукајло Вукајловић, борац 7. Омладинске црногорске ударне бригаде.

Др Марсенић је поздравио присутне борце и грађане, истакавши да Црна Гора има обавезу да слави дан побједе над фашизмом јер је 13. Јулским устанком и укупним отпором фашизму допринијела побједи Савезника у Другом свјетском рату. „Обиљежавање овог јубилеја је од цивилизацијског значаја за прошлост, садашњост и будућност Црне Горе. Данас смо свједоци покушаја прекрајања и сакаћења наше славне прошлости. Међутим, истина је амо једна и она је пут и она је пут ка спасењу  и рај на земљи за све који је прихвате. Увјерен сам да сте ви дубоко свјесни те истине те се не плачите старости, а свака бора на вашем лицу је легија части. Будућност Црне Горе јесте Европа. Уједињена, вишенационална, толерантна, увијек спремна за дијалог и међусобно уважавање“, рекао је др Марсенић.

Вукајло Вукајловић, борац је евоцирао успомене на борбе које је његова јединица водила од Берана до Словеније гдје су и дочекали крај рата, када је пред њима положила оружје и последња нацистичка јединица. Такође је подсјетио и на пале борце који су дали живот за слободу.

У наставку програма Сара Ралевић, ученица О.Ш. „Доња Ржаница“ је рецитовала поему Бранка Ћопића „На Петровачкој цести“, а КУД Коло је извело пригодан фолклорни програм. Програм је водила Горица Ћулафић, која се у име организатора захвалила на подршци Општини Беране, Центру за културу и ЈП Комунално које је уредило спомен простор на Јасиковцу уочи великог јубилеја.

One thought on “Прослава Дана Побједе”

  1. 17. јула 1941. године устанак против италијанског окупатора је, заиста, дигао народ у Доњим Васојевићима, на челу са мајором Павлом Ђуришићем. Сада, послије толико деценија, „другови“ из ОБНОР-а Беране својатају тај славни датум у историји нашега народа као да су они дигли тај устанак, кријући се иза борбе против фашизма, а уствари борили су се на страни комунизма, истог зла као што је био и фашизам.

Comments are closed.