Делегација Друштва ,,Цар-Николај”, Друштва црногорско – руског пријатељства ,,Петар I”, Козачког центра ,,Св. Петар Цетињски”, Мото-клуба ,,Ноћни Вукови” и замјеник амбасадора Руске Федерације Сергеј Љубљиков, посјетили су данас Општину Беране.
Предсједник oпштине  Драгослав Шћекић пожелио је гостима срдачну добродошлицу и нагласио традиционално добре односе са Русијом и побратимском Костромском облашћу. Такође, најавио је интензивирање односа и организовање сусрета са представницима Костроме.
Козачки атаман за Црну Гору и Србију, пуковник Војислав Видаковић захвалио се у гостију на братским ријечима предсједника Шћекића као и на указаној части. ,,Споменике који су наши преци оставили овдје чуваћемо заједно са Вама, ширићемо братске односе, ојачавати постојеће и стварати нове везе. Козаци су ту да сачувају нит односа између два народа, брину о отаџбини и укажу омладини на прави пут”.
Генерал централне козачке војске Руске Федерације Виктор Заплатин говорио је о значају њихових активности које спроводе на овим просторима и позвао представнике Општине Беране да посјете Москву, односно Русију, те понудио помоћ преко атамана у Црној Гори Слободана Пејовића.
Предсједник СО Беране Горан Киковић пожелио је добродошлицу у Беране и Васојевиће, говорио о могућности интензивирања иначе добрих односа и о васојевићком јунаку Александру Лексу Саичићу који је за вријеме руско-јапанског рата на мегдану посјекао јапанског самураја.
Вукоман Булатовић из МК ,,Ноћни Вукови” казао је је овај сусрет наставак сарадње са Општином и предложио подизање споменика Лексу Саичићу у Беранама.
Током боравка у Црној Гори, козаци ће посјетити Виницку, родно мјесто Александра Лекса Саичића, положиће вијенце и у Андријевици на спомен обиљежја Русима страдалим у II светском рату, трг НАТО жртава у Мурину, православно гробље у Гусињу, на којем ће се одржати парастос за 26 погинулих козака који су после грађанског рата у Русији дошли у Краљевину СХС, гдје су служили као граничари до погибије на караули Језерце на Проклетијама.
Састанку су присуствовали и потпредсједник општине Раде Кљајић, менаџер Општине Дарко Стојановић, секретар Секретарија за општу управу и друштвене дјелатности Младен Стијовић, начелник Службе заједничких послова Данко Мартиновић, секретарка Скупштине Јасмина Ђукић, чланови Одбора за међуопштинску и међународну сарадњу: Југослав Рачић –предсједник и чланови Богдан Јоксимовић и др Милован Живковић.

DSCF2376 (Large) DSCF2377 (Large) DSCF2396 (Large) DSCF2413 (Large) DSCF2416 (Large) DSCF2418 (Large) DSCF2421 (Large) DSCF2425 (Large) DSCN1176 (Large)

2 thoughts on “Представници козака иницирали подизање споменика Лексу Саичићу”

 1. „На хиљаду и деветсто пете,
  Кад се Јапан са Русијом срете,
  Лексо ступи као добровољац,
  Као сваки стари Црногорац.
  Руској флоти заповједник бјеше,
  На Пацифик борбу започеше…“

 2. Васојевићи, подручје брдовито, непроходно и пуно шума, било је богом дано за ратовање против Турака и у вријеме црногорског официра Лекса Саичића. То није била земља варварска, већ земља слободарских традиција. Али у тим бунама и биткама, јунаштво појединаца је било пресудно, па и јунаштво Лекса Саичића у руско-јапанском рату, када је на мегдан посјекао јапанског самураја.

Comments are closed.