Хуманитарна организација Хелп уз партнерство Општине Беране и Асоцијације пословних жена Црне Горе, са данашњом прес конференцијом, успјешно је обиљежила завршетак пројекта „Обука на раду и менторинг за жене и младе, са фокусом на сјевероисточни регион“, који је трајао 12 мјесеци. Вриједност пројекта је је 211.143,00 евра, од чега је допринос Делегације Европске уније у Црној Гори 189,580.00 евра. Пројекат је подразумијевао сет активности које су допринијеле смањењу незапослености жена и младих у земљи. Могућност учешћа у пројекту имали су незапослене жене и млади из сва 3 региона, док је већина (60%) била из општина Беране, Петњица, Андријевица и Плав.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић казао је да је досадашња сарадња са Хелпом била веома успјешна, а да су активно учешће узели и представници ЕУ.

„Досадашње активности Хелп организације наишле су на изузетно позитиван одговор грађана Берана, односно циљних група, које су биле предмет досадашњих, успјешно реализованих пројеката. Кад ово говорим, имам у виду мотивационе радионице, одржане у више градова Црне Горе, као и имплементацију, односно спровођење обука на раду. Обуке и помоћ у виду менторинга сугурно ће помоћи да и жене и млади постану конкурентни на тржишту рада. У том правцу, ова тема је актуелна, и неспорно доприноси јачању капацитета општинских служби за подршку запошљавању“, истакао је Шћекић.

Он је додао да је Општина Беране била и остала поуздан партнер, на обострано задовољство.

„Пружена рука сарадње најбољи је показатељ и доказ да дијелимо исте демократске, европске вриједности, и да у том правцу и на том путу, морамо бити истрајни и досљедни. Уз помоћ партнера и несебичну и директну помоћ Европске уније, тај пут је и љепши и лакши“, рекао је он.

Говорећи о самом пројекту, координаторка Данијела Армуш, казала је да су захваљујући обуци на раду незапослени имали могућност да унаприједе своје знање и пословне вјештине, а самим тим постали конкурентнији на тржишту рада.

„Након плаћене обуке од 65 стажиста свој радни ангажман наставило је њих 31. Десет најбоље рангираних послодаваца подржано је у набавци опреме за рад у вриједности од двије хиљаде еура. Такође, након шест радионица о самозапошљавању, на којима је учествовало њих 51, предавачи су предожили 16 учесника радионица са најозбиљнијим и најзрелијим бизнис идејама. Након интервјуа са њима, одабрано је 10 корисника менторинга. Од наведеног броја, до данас је пет регистровало своје бизниса од чега троје као д.о.о а двоје као предузетници”, нагласила је Армуш.

Могућност учешћа у пројекту имали су незапослене жене и млади из три региона, док је већина 60 %, била из општина Беране, Петњица , Андријевица и Плав.

Завршној конференцији су присуствовали Клаус Мок, регионални кординатор ХЕЛП-а, Ксенија Аранитовић из Министарства рада и социјалног старања и Лука Ђуричковић представник Министарства финансија.

На самом почетку пројекта, у оквиру промотивне кампање, одржано је 12 мотивационих радионица с циљем информисања о пројекту и могућностима које се нуде, а на којима је присуствовало 103 послодавца и 174 незапослена лица. Као резултат, на адресу Хелпа стигла је 71 апликација од компанија из 12 градова, а 95 апликација од стране незапослених жена и младих из цијеле Црне Горе. Након селекције, одабране су 53 компаније код којих је шестомјесечну плаћену обуку на раду обавило 65 стажиста. Захваљујући обуци на раду незапослени су унаприједили своје пословне вјештине, постали конкуретнији на тржишту рада и након плаћене обуке од поменутих 65, свој радни ангажман наставило је њих 31. Десет најбоље рангираних послодаваца подржано и у набавци опреме за рад у вриједности до 2.000 евра по компанији.

Такође, након одржаних 6 радионица о самозапошљавању гдје је било присутна 51 особа, предавачи су предложили 16 учесника радионица са најозбиљнијим и најзрелијим бизнис идејама. Након интервуја са њима, одабрано је 10 корисника менторинга. Од наведеног броја, до данас је 5 регистровало своје бизинисе од чега 3 као д.о.о, а 2 као предузетници.

У циљу оснаживања локалних партнерстава за запошљавање, одржано је 5 састанака са представницима локалних самоуправа, завода за запошљавање, средњих стручних скола, НВО из поменуте 4 циљне општине. Истакнут значај улоге локалних актера, а дате су и препоруке за успостављање локалних партнерстава за запошљавање. И сам пројекат је био идеалан примјер заједничког дјеловања, тј. локалног партнерства за запошљавање.

У прилогу је обраћање предсједника општине Беране Драгослава Шћекића:

Говор предсједника општине