„Предавања у оквиру пројекта „Зелена острва“ су одржана за 227 ученика у основним школама „Вук Караџић“ и „Вукашин Радуновић“. За еколошке секције у школама обезбијеђени су и рачунари“, казала је пројект менаџерка Маја Пешић.

У оквиру првог позива Програма прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија 2014 – 2020. године, Општина Беране је потписала Уговор о гранту који се односи на реализацију пројекта „Зелена острва“.

Пројекат се тиче заштите животне средине и реализује се 30 мјесеци, подсјетила је пројект менаџерка Маја Пешић, објаснивши да је истим предвиђено да се дио активности у Беранама реализује у двије основне и једној средњој школи.

„Пројекат пружа ученицима прилику да усаврше неопходне вјештине за доношење одлука и одговорно дјеловање у животној средини“, казала је и додала у наставку:

„Примарни жељени исход образовних активности за ученике је повецћана еколошка писменост. Кроз скуп интерактивних радионица ученицима су представљена искуства која подстичу развој знања, вјештина и ставова који су неопходни за еколошку одговорност“.

„У оквиру пројекта су планиране активности за озелењавање и постављање 8 зелених острва у граду, тако да ћемо у сарадњи са надлежним институцијама радити на обезбјеђивању мјеста које ће првенствено бити доступно дјеци и које ће се налазити у близини школа“, закључила је на крају Пешићева.

Подсјетимо, циљ пројекта „Зелена острва“ јесте да се унаприједи систем управљања отпадом у циљаним подручјима, смањи загађење и ојачају капацитети јавних институција за адекватно сакупљање отпада.