У оквиру првог позива Програма прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија 2014-2020. године, за чију је реализацију опредијељено преко 2,7 милиона еура Општина Беране је потписала Уговор о гранту који се односи на реализацију пројекта „Зелена острва“.

Пројекат се тиче заштите животне средине и реализоваће се у наредних 30 мјесеци. Укупна вриједност Уговора је 469.816,92 €, а вриједност донације износи 399.215,22 € што чини 84,97% од укупне вриједности уговора.

На овом пројекту општина Беране је водећи апликант, а партнери су општина Малеси е Мадхе, ВИС Албанија и Kаритас Црне Горе.
Циљ пројекта је да се унаприједи систем управљања отпадом у циљаним подручјима, смањи загађење и ојачају капацитети јавних институција за адекватно сакупљање отпада у општинама Беране и Малеси е Мадхе.

Први позив за достављање пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија 2014-2020. године објављен је 2016. године, и на конкурс је пристигло 86 пројектних приједлога. Након спроведеног поступка оцјењивања пројектних идеја, одобрено је укупно осам пројеката, чија је реализација оцијењена као најрелевантнија за остваривање циљева наведеног програма, а међу њима је и наш пројекат.

Позив се спроводи путем индиректног управљања, што значи да улогу уговорног тијела обавља Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија. Ријеч је о првом позиву у оквиру програма прекограничне сарадње који ће спроводити инсититуције система, у складу са правилима и процедурама прописаним од стране Европске комисије.