Дани руске културе у Беранама трају до 8. новембра.

Отворени Дани руске културе у Беранама

Дани руске културе отворени су у галерији Полимског музеја изложбом фотографија „Русија, најљепша земља на свијету“, која представља медијски пројекат широких размјера посвећен очувању изворне природе Русије и његовању брижљивог односа према животној средини, преко умјетничких фотографија.

Отварању су присуствовали предсједник општине Драгослав Шћекић, амбасадор Руске федерације у ЦГ Њ.Е. Владислав Масленников, Њ.П. епископ будимљанско – никшићки Г. Јоаникије, представник Руског географског друштва у Србији Мирољуб Милинчић, предсједник СО Беране Новица Обрадовић, директорица Полимског музеја Виолета Фолић, као и бројни грађани.

Отворени Дани руске културе у Беранама

Предсједник Шћекић је казао да је ова манифестација још једна прилика да се и са овога мјеста пошаље порука љубави, пријатељства, братских односа двије пријатељске државе.

„Све оно што нас историјски веже нераскидива је нит коју генерације наших суграђана требају и даље да његују и још више продубљују и обогаћују. Наш град има ту привилегију да на овај начин осјети богатство и љепоту руске културе, умјетности, духовности и историје. С поносом можемо и данас, и сјутра, и овдје и на сваком мјесту да кажемо да народ ових простора носи у себи осјећај посебне љубави када је у питању однос према Русији. Блиски словенски језици, наша једина Српска православна црква, разлог су више да црногорско – руско односи буду на високом нивоу“, казао је предсједник Шћекић.

Он је подсјетио на посебну наклоност нашег владике Петра другог Петровића Његоша према Русији, поменувши да су његови први стихови посвећени овој земљи, као и да је управо та Његошевска Црна Гора дио овог града и ових људи.

Отворени Дани руске културе у Беранама

Епсикоп Будимљанско – никшићки Г. Јоаникије је говорио о томе да је односу српског народа са руским, односно Црне Горе и Србије са Русијом, дала свој велики допринос Српска православна црква тј црквене личности наше давне прошлости које су прве успоставиле духовне и културне везе.

Отворени Дани руске културе у Беранама

Амбасадор Русије у нашој земљи Владислав Масленников, којем је ово прва посјета Беранама од када је ступио на дужност, казао је да је Амбасада са великим задовољством учествовала у организацији овог догађаја, који се трећи пут организује у нашем граду.

„Дани руске културе доприносе јачању традиционално братских односа између народа Русије и Црне Горе, од којих је један од најважнијих стубова јединствена православна вјера“, истакао је руски амбасадор, изразивши посебну захвалност руководству Општине Беране и предсједнику Шћекићу лично за посвећеност развоју руско – црногорских веза.

Отворени Дани руске културе у Беранама

Присутнима се обратио и Мирољуб Милинчић – предсједник Руског друштва у Србији, у чијој организацији је и уприличена изложба фотографија, а који је овом приликом представио активности и пројекте организације.

Директорица Полимског музеја Виолета Фолић је представила програм саме манифестације и навела да ови дану полако постају културна традиција, која нас подсјети на наше заједничке историјске, културне и духовне везе.

Отворени Дани руске културе у Беранама

Отварање је уприличено уз наступ на клавиру, ученика Школе за основно музичко образовање Сергеја Арсенијевића.

Организатори манифестације су Амбасада Руске Федерације у Црној Гори, Епархија будимљанско – никшићка, Општина Беране, јавне установе Центар за културу и Полимски музеј и Росструдничество у Црној Гори.