Предсједник oпштине Драгослав Шћекић боравио је јуче у Бару поводом освештања храма Светог Јована Владимира.

Патријарх Јерусалима и све Палестине Теофило III, освештао је јуче  уз саслужење патријарха српског Иринеја и архиепископа Тиране и све Албаније Анастасија, архиепископа охридског и митрополита скопског Јована и представника свих помјесних православних Цркава, Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару.

Након освештања архијереји свих православних цркава служили су свету литургију пред више стотина вјерника у храму и више хиљада на платоу испред храма.

Поводом освештања храма приређен је велики културно-забавни програм.

One thought on “Освештање Саборног храма у Бару”

  1. Први српски светац Јован Владимир остао је у свијетлој и трајној успомени српског народа. Под његовим духовним окриљем стасавале су бројне генерације врсних свештеника и монаха, који и до данас чине кичму Српске православне цркве. За свога честитог и исправног живота(као и његова савладарка и супруга Косара)стекао је поштовање и ауторитет код свога вјерног народа и свештенства, до дана данашњег. Зато је Свети Јован Владимир, по свом богатом трезору, постао вишевјековни учитељ, и образац за све оне који буду убудуће хтјели да докуче Божју тајну постојања. Српска историја мало зна владара као што је био Јован Владимир – јер за њега је бити Србин било исто што и хришћанин.
    Надахнут утицајем таквог владара, Свети Сава ће истрајати, и успјети, васпоставити самосталну српску архиепископију,(која ће касније прерасти у патријаршију),која траје све до данашњих дана.
    Ми се данас клањамо Светом Краљу Владимиру, и клањамо се Црној Гори, што нам је дала великога и светога краља, као и светог мученика Кнеза Лазара, те Балшићима и Црнојевићима. Ми се данас клањамо и Светоме Симеону (Немањи) и Светоме Сави, и многобројним краљевима из те династије. Клањамо се владикама од Данила до Петра Другог. Клањамо се Светом Петру Цетињском , Светом Василију Острошком, Арсенију Хумском и осталим српским светитељима. Слава и хвала Господу Богу на вјекове вјекова – амин!

Comments are closed.