Радни састанак руководства Општине Беране и представника шпанске фирме ,,Aqualia“, која је извођач радова на пројекту изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и система канализационе мреже одржан је у Беранама.

Предсједник Општине Драгослав Шћекић исказао је задовољство посјетом представника ове фирме поводом пројекта изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и система канализационе мреже, који се највећим дијелом финансира средствима Европске уније а дјелом и средствима Владе и Општине Беране.

Менаџер за Балкан Хуан Бофил се захвалио на пријему и у кратким цртама представио фирму чији је представник и бројне инфраструктурне објекте на којима су радили током традиције дуге тридесет година. Истакао је да ће се за изградњу постројења пречишћивача отпадних вода користити нова СБР технологија, као и да ће радови на изградњи канализационе мреже започети прије зимске сезоне.

Менаџер за Европу Гилермо Моја сматра значајном реализацију пројекта у Беранама  у партнерском односу са Општином, која ће по завршетку пројекта и управљати постројењем.

Пројекат се састоји из двије фазе. Прва фаза се тиче самог постројења и радиће се по жутој FIDIC књизи која подразумијева пројектовање и изградњу. У складу са предвиђеном динамиком завршетак пројектне документације се очекује за 6 мјесеци а потом ће услиједити и радови на изградњи самог постројења. Друга фаза радова односи се на унапређење канализационе мреже по црвеној FIDIC књизи.

Предсједник Шћекић је предложио да извођач радова размотри могућност ангажовања локалне обучене радне снаге и капацитета које посједује локална Агенција за инвестиције и изградњу и других локалних предузетника, а у складу са потребама на терену. Такође, нагласио је важност поштовања свих законских процедура приликом коришћења локалних и државних ресурса.

Састанку је присуствовао и Хуан Мигуел Мартинез, менаџер у овој шпанкој фирми. Испред Општине присуствовали су потредсједници Раде Кљајић и Свето Митровић, Вуко Тодоровић, директор д.о.о. ,,Водовод и канализација“, Миро Вешовић, директор д.о.о. ,,Агенција за инвестиције и изградњу“, руководилац Службе предсједника Дубравка Јованчевић, архитекта Соња Вуковић, Маја Гаровић из Службе менаџера и и савјетница за управљање ЕУ пројектима Данка Голубовић.

 

3 thoughts on “Припреме за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода”

  1. Predlazem da sto prije posjetite Niksic i njihov projekat PPOV na kome je Izvodjac ista ,,RENOMIRANA,, firma iz Spanije i vidite kakvi vas problemi ocekuju sa njima .

    pozdrav

  2. Pozivamo jos jednom odgovorne ljude iz Opstine Berane da iskoriste iskustvo Opstine Niksic sa projekta PPOV u kome je izvodjac takodje Aqulia

  3. Jadni Španci, imaju samo 2 radnika na gradilište. Nije ni čudo što su produžili projekat 3 godine. A sreća za njih što imaju neke stručne ljude u mašinstvu i građevini, inače ne bi završili ni za naredne 4 godine. Eto toliko o „Renomiranoj“ kompaniji. Neka što kasne, nego nikad nisu ni od riječi. Niko u Nikšiću nije zadovoljan sa njima, ni stanodavci. Samo su dvije sobe iznajmili.

Comments are closed.