У петак 19.6.2015 године у 20 часова ће се у просторијама ЈУ „Музеји и галерије“ у Будви, отворити изложба под називом „ Магија игле и нити“, која је реализована у сарадњи између ЈУ “Полимског музеја“ у Беранама и Етнографског музеја са Цетиња. Као гостујућа изложба у Будви, биће допуњена предметима из етнографске збирке будванског музеја. Изложбу ће отворити директорица ЈУ “Полимски музеј“ у Беранама, г-ђа Фолић Виолета.

2 thoughts on “Изложба „Магија игле и нити“ у Будви”

  1. Када се говори о историји, вјери и култури Васојевића, не може се заобићи једна интересантна и знаменита личност, какав је био Смиљ Дабижов (Дабетић). У манастиру Чечево у Кошутићима подно Комова, обитавао је и подвизавао се, као апостол раног хришћанства, списатељ Смиљ Дабижов (монашко име Василије), који је био учитељ и просветитељ српског народа тога времена, иза кога је остао запис из 1344. године, писан угљеном. Запис се зове „Зборник Смиља Дабижова Василија“. На првој страници књиге монах Василије се потписује као „злодјел и црн“. Књига има 80 страница и чува се у библиотеци САНУ у Београду, и представља једну од главних ћирилских пергаментних рукописа 14. вијека. У запису се говори о три племена која су дошла у Дебрец, тадашња област у долини Лима од Плава до Будимље, „које је ујединио у једно племе“, како пише Василије, владика Радослав.

  2. Дакле, „магија игле и нити“ претаче се, неколико вјекова уназад, у „магију угљена на пергаменту“ Смиља Дабижова Василија“, првог српског списатеља, хроничара и умјетника са простора данашњих Васојевића, чије је име забиљежено у хрисовуљама српских средњовјековних владара.

Comments are closed.