Предсједник СО Беране разговарао са предсједником Удружења Васојевића из Београда

Генерал  др Лука Кастратовић, предсједник Удружења Васојевића у Београду, посјетио је  данас  12. маја  2015. Године општину Беране гдје је разговарао са предсједником СО Беране Гораном Киковићем о будућој  сарадњи завичајног удружења Васојевића у Београду  и општине Беране.

Како је истакао генерал  др Лука Кастратовић:

У посљедњем вијеку Васојевићи су се школовали и као учени људи дали су велики допринос развоју шире заједнице, у областима науке и културе, спорту и у свим другим сферама живота. У том периоду Васојевићи су дали више од 250 доктора наука. У великој Југославији само Андријевица је процентуално имала највише факултетски образованих људи. Међутим, Васојевићи данас дијеле судбину савременог свијета.

Готово све власти кроз историју односили су се маћехински према Васојевићима. Ово је пољопривредни крај погодан за земљорадњу и сточарство, као и за производњу кукуруза, кромпира, воћа и поврћа. То су пердности Васојевића, јер без хране нема успјешне борбе против економске кризе.

Он је истакао да има и   уочљивих  и неких охрабрујућих показатеља,  посебно у промјени свијести код млађе генерације. Постоји интересовање за истраживање својих коријена, проучавање историје свога краја и интересовање за помало заборављење вриједности. Пишу се братсвенички родослови, расветљавају свијетли примјери предака. Растурени и погубљени по свијету братственици се све више окупљају и састају у завичају. Организују саборе на којима се рођаци упознају и договарају. Схватају да су без завичаја, без својих ближњих изгубљени у свијету.

Удружење Васојевића се интензивно развија и афирмише задњих двадесет осам година. Његово организовање почиње, у вријеме разбијања Југославије и урушавања традиционалних вриједности Васојевића. Наше Удружење је надстраначко и оно је у потпуности оправдало своје постојање, дајући немерљив допринос  повезивању Васојевића широм свијета. Посебно је дат допринос вредновању завичаја, проучавању историје Васојевића и очувању традиционалних вриједности нашег народа. Дали смо  велики допринос  подизању светиња у Епархији будимљанско-никшићкој, а нарочито у изградњи Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама.

Наше Удружење подржава и помаже матицу Лијеву Ријеку, општине Беране и Андријевицу и Епархију будимљанско-никшићку. Поред окупљања  у Савином селу Васојевићи се састају 12. септембра  у својој матици прослављајући Светог Александра Невског, своју завјетну славу. Удружење Васојевића развија добре односе и са другим Удружењима и организацијама.

Удружење настоји да окупи успјешне привреднике и да их мотивише да помогну економски развој и покретање производње у завичају. У том правцу било је више састанака и конкретних договора. Била је жеља да се покрене производња у многим затвореним предузећима у Беранама и Андријевици. Планирано је и покретање фабрике воде. За тако нешто постоје реалне перспективе, зато се искрено надам да ће та идеја бити и реализована и подржана од стране Општине Беране.

Удружење Васојевића ће и даље развијати активности на повезивању Васојевића широм свијета. Даваћемо подршку за повратак родном крају. Посебно ће се размотрити могућности за обезбјеђивање помоћи која би се усмјеравала за развој завичаја.- истакао је између осталог Кастратовић.

Он је дао пуну подршку руководству општине Беране и позвао их на сарадњу и посјету Удружењу Васојевића у Београду, што је са задовољством прихваћено.

Предсједник СО Беране Горан Киковић, се сложио са генералом Кастратовићем али је истако да општина Беране и нова власт чини све да побољша живот становништва, истакавши да је у протеклој гдини одрађено низ пројеката и да су многи у  фази реализације. Он је истакао да је почео са радом Рудник мрког угља, отворен азил за псе, измјештен водовод Беране-Лубнице у дужини од 8 км, да су завршене припреме на изградњи сточне пијаце, мини хидро електрана на градском водводу и дапсићкој ријеци, завршен пројекат регионалне бизнис зоне на Рудешу, настављени радови на пројекту колектора за пречишћавање отпадних вода , реконструкција терамске улице, реконструкција фасада у главној улици, почеће изградња 96 станова у износу око 4 милиона евра, и други пројекти који се односе на реконструкцији улица, мостова, водовода …

Он је истако да општина Беране очекује подршку од завичајних Удружења и организација која су вољна да сарађују са завичајем и да помогну бољем животу у њему. И овај данашњи састанак осмишљен је као званични почетак сарадње са Удружењем Васојевића у Београду,ми имамо сарадњу са Завичајним Удружењем “Комови“ из Крагујевца, Удружењем Васојевића “Васо“ из Подгорице и другим Удружењима из завичаја која афирмишу Беране и наш крај. Тако да ћемо у наредном периоду заједно радити на одређеним пројектима а све у циљу да се истакну и афирмишу економски, културни, природни и сваки други потенцијали, а које су до сада због маргинализације простора Васојевића од стране црногорске власти остали још увијек по страни  од главних економских и политичких токова у држави Црној Гори-истакао је на крају Киковић.

One thought on “Генерал др Лука Кастратовић у посјети СО”

  1. Господине Киковићу, није у питању маргинализација Андријевице и Берана, то јест Васојевића, од стране црногорске власти, већ је у питању круцијална ствар: манимо се дугогодишње политике владајуће коалиције у Црној Гори, која перманентно ради против свега што је српско, па се окренимо према браћи у Србији и Русији, ради развоја наших Васојевића, јер тако је било протеклих вјекова. Ништа нам неће добро доћи из Подгорице и Цетиња, јер тамо више не владају ни Војислављевићи,ни Балшићи,ни Црнојевићи, ни Петровићи. Тамо владају неки други људи који са нашом славном историјом немају никакве везе.

Comments are closed.