У оквиру округлог стола у Подгорици представљена су три важна пројекта која се спроводе у Црној Гори од стране локалних самоуправа, а који се финансирају из средстава ЕУ. Пројекат „Зелена острва“ који реализује Општина Беране као главни апликант представила је пројект менаџер Маја Пешић.

Зелена острва

Општине имају важну улогу у усвајању и примјени европских стандарда и вриједности, због чега треба да наставе са спровођењем пројеката који доносе користи локалним заједницама и њеним грађанима, поручено је на округлом столу „Локалне самоуправе у процесу преговора – успјеси и изазови на путу према ЕУ“.

Скупу су присуствовали предсједници и руководства црногорских општина и пројект менаџери. Учешће је узео и предсједник оппштине Беране Драгослав Шћекић са сарадницима, Мајом Пешић и савјетником Дарком Стојановићем.

Зелена острва  Беране
Фото: gov.me / В. Томовић

Генерални секретаријат Владе и Заједница општина Црне Горе организовали су округли сто, имајући у виду улогу локалних самоуправа у процесу приступања Црне Горе ЕУ, као и потребу јачања сарадње државних и локалних органа, посебно у дијелу хармонизације и спровођења европских прописа и стандарда.

Зелена острва Беране
Фото: gov.me / В. Томовић

Главни преговарач Александар Дрљевић поручио је да приступање ЕУ, као један од кључних вањскополитичких приоритета Владе, неостварив без активног учешћа и значајног доприноса локалних самоуправа. „Реформе које се спроводе на локалном нивоу важна су претпоставка за спровођење прописа које усклађујемо с правном тековином ЕУ, усвајање и примјену европских стандарда у различитим областима, али и за ефикасно коришћење доступних средстава из фондова ЕУ“, додао је он.

Генерални секретар Заједнице општина Рефик Бојаџић сматра да је укључивање представника локалних власти у структуре за преговоре од изузетне важности за кредибилитет процеса преговарања, јер локалне самоуправе, имају одговорност за примјену закона у процесу приступања и након учлањења у ЕУ.

Значај локалних самоуправа у обезбјеђивању одрживог развоја општина и свеукупан напредак државе према ЕУ истакао је и шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав.

„ЕУ је до сада донирала више од 25 милиона еура за финансирање пројеката чији су корисници црногорске локалне самоуправе, а у наредним годинама планирано је и више средстава“, истакао је Орав, додајући да општине треба да буду активно укључене у припрему пројеката.

Зелена острва Беране