Елементарне непогоде изазване обилним падавинама претходних дана на подручју општине Беране узроковале су изливање потока, ријека и атмосферских вода, што је довело до појаве клизишта, одрона и проузроковало девастацију путне инфраструктуре и угоржавање објеката становања у једном броју мјесних заједница, саопштено је из Агенције за изградњу и развој Општине Беране.

Због падавина угрожена инфраструктура, општинске службе успијевају да контролишу ситуацију

Путна инфраструктура је угрожена у мјесним заједницама Штитари, Црни Врх, Талум, Буче и Шекулар, док је до изливања подземних вода дошло у Петњику, Виницкој, Доцу, Лушцу, Пешцима, Доња Ржаници, Доњим Лугама, као и насељу Риверсајд.

Екипе Агенције за изградњу и развој су заједно са Комуналним предузећем, Службом заштите и спасавања и одређеним бројем приватних предузетника успјеле да каналишу атмосферске воде у највећем дијелу и умање опасност од даље девастације путне инфраструктуре, као и да заштите објекте становања у угроженим подрчујима наше општине“, казао је директор Агениције Миро Вешовић.

Напоменуо је да је на водовима јавне расвјете због падавина дошло до прекида каблова и рушења стубова, те да је неколико насеља на територији општине остало без јавне расвјете али да су екипе Агениције на терену и отклањају кварове на мрежи.

„У овом тренутку не можемо дати прецизну информацију о штети која је настала усљед елементарних непогода, али на основу стања на терену евидентно је да ће на одређеним путним правцима, као што су локални пут Беране –Штитаре – Бубање, Црни Врх – Велиђе и пут у МЗ Петњик, бити потребна детаљна санација. То ће установити надлежни општински секретаријати и службе, као и Комисија за елементарне непогоде, како би у наредном периоду поменуте путне правце обезбиједили за несметано одвијање саобраћаја“, саопштио је Вешовић.