Општина Беране је у партнерству са Општинама Плав, Андријевица, Рожаје и Бијело Поље, те Регионалном развојном агенцијом за Бјеласицу, Комове и Проклетије, успјешно реализовала пројекат „Успостављање регионалног бизнис центра са бизнис инкубатором на Сјевероистоку Црне Горе“.

Вриједност пројекта је 630.353,92 €, од тога Европска Унија је финансирала 484.866,92 €, Влада Црне Горе 76.489,00 €, остало је било учешће Општина.

Поводом  његовог завршетка јуче је у скупштинској сали Општине Беране, у присуству грађана и представника јавних институција, о самом пројекту говорила Маја Гаровић, пројект менаџер, која је нагласила да су предвиђене активности успјешно реализоване. Више о будућим активностима и раду Регионалног бизнис центра са бизнис инкубатором, те начину на који се може аплицирати за програм у пријем подршке у бизнис центар, казали су Наталија Лазаревић и Владан Шћекић, запослени у овом предузећу.

Наглашено је да је конкурс за пријем у програм подршке Регионалног бизнис центра са бизнис инкубатором,  затворен 25. фебруара. Уколико након евалуације пристиглих апликација не буду попуњени сви капацитети у бизнис центру, на званичном сајту Регионалног бизнис центра (http://www.rbcberane.me/o-nama/) биће објављен конкурс до попуне преосталих слободних мјеста.

За све информације потенцијални корисници могу да се информишу у канцеларијама Регионалног бизнис центра које се налазе у бизнис зони Рудеш или у канцеларији Службе менаџера у згради Општине Беране.

Подсјетимо, уговор о донацији између Делегације Европске Уније и Општине Беране као носиоца пројекта је потписан у децембру 2013. године и од тада је кренула реализација пројекта.

У бизнис зони „Рудеш“ реконструисан је објекат за потребе Регионалног бизнис центра и бизнис инкубатора. Објекат од 1000 м2намијењен је за почетнике у бизнису и производно-услужног је типа. Пројектом је предвиђено и опремање објекта и спровођење обука запослених у РБЦ како би се створили предуслови да почетници у бизнису реализују своје пословне идеје.

Они ће простор користити у првој години бесплатно, а касније по субвенционираним цијенама. Регионални бизнис центар ће имати улогу континуираног праћења малих и средњих предузећа у региону, унапређење капацитета предузетника кроз обуке, повезивање, промоцију, техничку и административну подршку.

Завршетком овог пројекта грађани сјевероистока Црне Горе добијају  нове могуц́ности за запошљавање и развој пословног сектора.