Општина Беране организовала је данас прес конференцију којом је обиљежен успјешан завршетак пројекта „Co- Clean“, у оквиру којег је у згради Центра за културу инсталиран и пуштен у рад систем гријања на пелет. Ток реализације пројекта представио је пројектни тим Секретаријата за привреду развој и инвестиције, који чине Маја Ђуришић, секретарка, Данка Голубовић и Рада Барјактаровић.

„Co- Clean“ „Ко-дизајн и спровођење локалне одрживе енергетске акције“ је пројекат који суфинансира Европска унија кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА 2) као дио програма INTERREG IPA CBC Италија-Албанија-Црна Гора 2014/2020.

Секретарка за привреду развој и инвестиције Општине Беране, Маја Ђуришић, казала је да је локална управа све пројектне активности реализовали у планираном року, а да је период имплементације од три године условљен кашњењем партнера.

„Пројекат „Co- Clean“ служи као основа за спровођење пилот акције у циљу примјењивања мјера енергетске ефикасности. Активност у беранском Центру за културу је успјешно реализована, и систем гријања је пуштен у рад. Ова пилот акција је довела до још једне сјајне сарадње између ГИЗ-а, тј. њемачке развојне сарадње и Општине Беране, која у овом тренутку имплементира још једну пилот акцију у Центру за култру Беране и то тзв. Локалну енергетску акцију (ЛЕА) која подразумијева адаптацију крова на објекту те установе“, нагласила је секретарка Ђуришић и додала да се у оквиру ове сарадње Општина Беране налази у процесу придруживања Споразуму градоначелника Европе.

Она је истакла да се значај конкретног пројекта не огледа само у резултатима, већ у томе што је ово први пројекат који је наша општина спровела у оквиру трилатерале и да је кроз његову реализацију дошло до значајног унапрјеђења људских ресурса и техничких капацитета, чему у прилог говори чињеница да је Општина Беране по први пут чланица URBACT  мреже градова.

Менаџерка за комуникације Данка Голубовић, нагласила је да је циљ пројекта био побољшање енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије на укљученим територијама примјеном иновативних и обједињених акција, обуком и активностима за подизање свијести.

„У оквиру пројекта радило се на стварању енергетске заједнице састављене од грађана и MSP, примијењене су мјере енергетске ефикасности у јавним зградама на основу тестираних добрих пракси, утицало се на усвајање позитивне промјене у понашању грађана и свих заинтересованих у циљу рационалног и одрживог коришћења извора енергије“, појаснила је она.

Голубовић је саопштила да је пројекат реализован у партнерству општина Бриндиси и Рацале из Италије, Валоне из Албаније, Општине Беране и италијанског Конзорцијума за индустријски развој долине Биферно, од којих је сваки партнер спровео по једну пилот акцију у циљу примјењивања мјера енергетске ефикасности.

Директне бенефите реализације овог пројекта осјетили су грађани Берана који посјећују Центар за културу као и менаџмент и запослени у тој установи.

Испред Центра за културу Беране обратио се Вуко Трифуновић, који је био и члан тендерске комисије. Он је казао да су трошкови електричне енергије смањени за двије трећине, те да ће се уз стабилизацију цијена пелета пројекат гријања исплатити за десет година.

„Увођењем централног гријања, Центар за културу постао је препознатљив као мјесто  дешавања културних активности, гдје посјета програмима у хладним мјесецима више није проблем и гдје се сада борави у нормалним условима. На овај, везао се и пројекат дигитализације биоскопске сале вриједан преко 100.000 еура, што представља прави подвиг и успјех, како Центра за културу тако и Општине Беране. Не треба помињати колико нам ова два пројекта значе и колико су допринијели раду и употпуњењу културне понуде наше установе“, казао је Трифуновић.

 Укупан буџет пројекта је био 693.350 еура, од чега је учешће ИПА 2 589.347 еура.