Прослава великог јубилеја 100 година од оснивања ФК “Беране“ почела је данас на Градском стадиону, гдје су љубитељи, навијачи, поштоваоци беранског клуба као и гости уживали у три више него интересантне фудбалске представе.

Први на „зелени тепих“ стадиона под Богавским брдом су истрчали најмлађи, будућност нашег клуба и града – пионири и петлићи ФК „Беране“. Петлићи су савладали старије клупске другаре резултатом 2:1. Двоструки стријелац је био Филип Тијанић, док је једини погодак за пионире постигао Огњен Бабовић.

Пионири: Василије Поповић, Сергеј Радовић, Данис Малезић, Илија Губеринић, Слободан Ћоровић, Андрија Тмушић, Василије Стијовић, Огњен Бабовић, Петар Ивановић, Војо Башић, Раде Радовић – Огњен Јововић, Мирко Поповић, Дарио Стијовић, Стефан Кастратовић, Виктор Радовић и Сава Шћекић. Тренер: Милош Недић.

Петлићи: Војо Јашовић, Јанко Лекић, Милош Премовић, Вукајло Давидовић, Бранислав Јанковић, Матија Вељић, Филип Тијанић, Алекса Бабовић, Богдан Милановић, Василије Шћекић, Лазар Мартиновић – Милош Кастратовић, Дамир Дураковић, Марио Малишић, Михаило Шошкић и Сава Бојовић. Тренер: Сретко Радовић.

Посебно због великог јубилеја ФК „Беране“, фудбалска репрезентација Црне Горе – У19, паузирала је припреме на Златибору и дошла у наш град да одигра дуел са првотимцима беранских бијело-плавих.

Неизвјестан и борбен меч завршен је неријешеним резултатом 2:2. Стријелци за тим из нашег града су били капитен Вук Вулевић и Урош Булатовић, док су голове за поравнање резултата постигли Андрија Радоњић и Матија Делић.

Чланови омладинске репрезентације Црне Горе су наши суграђани Василије Осмајлић и Един Бабачић.

ФК Беране: Филип Бабовић, Илија Вуковић, Димитрије Тврдишић, Миодраг Рудан, Јури Шевчук, Ђорђије Пешукић, Вук Вулевић, Драго Максимовић, Урош Булатовић, Марко Вујачић – Давид Бјелица, Филип Шћекић, Никола Тмушић, Немања Тмушић, Ђорђе Магделинић, Виктор Куч, Ђорђе Јездић, Михаило Лончар и Владан Поповић. Тренер: Ивица Ћулафић.

Црна Гора У – 19: Илија Мишуровић, Алекса Мугоша, Лазар Мараш, Бодин Томашевић, Ромарио Цамај, Владимир Костић, Станко Вушуровић, Стефан Радојевић, Василије Осмајлић, Стефан Ђукановић, Дерниц Љуљановић – Стефан Ненезић, Стефан Кртолица, Андреј Цамај, Никола Радусиновић, Един Бабачић, Данило Вуканић, Марко Перовић, Матија Делић и Андрија Радоњић. Селектор: Горан Перишић.

За крај данашњих дешавања везаних за обиљежавање 100 година од оснивања ФК „Беране“, праву фудбалску посластицу припремили су ветерани Берана и Будућности из побратимског града Савино Село.

Иако се радило о ревијалној утакмици старих зналаца и великих пријатеља, на терену је све прштало од борбе. Видјели су се прелијепи потези од стране ветерана оба клуба, што је још једном потврдило да је форма пролазна а класа вјечна.

Гости из Савиног Села су повели голом који је постигао Раде Цимбаљевић, а за коначних 1:1 погодио је Александар – Ацо Бојовић.

ФК Беране: Угљеша Вељић, Ново Цимбаљевић, Сретко Радовић, Слободан Ђукић, Војо Драгишић, Бобан Лекић, Радослав Булић, Срђан Милановић, Радојко Спалевић, Марко Лалевић, Александар Бојовић, Коста Бајовић, Рајко Дабетић, Дамир Мркулић, Адмир Зејниловић, Џевдет Зејниловић, Суад Рамусовић, Стамат Шошкић, Ивица Ћулафић, Милош Недић, Ђоко Вучевић, Новак Јововић, Владан Радевић и Небојша Асановић. Тренер: Вељко Раичевић.

ФК Будућност Савино Село: Владан Куч, Мирослав Коматина, Данило Шћекић, Драган Ћика, Горан Раичевић, Никола Булатовић, Боро Аврамушић, Немања Мајсторовић, Милош Шошкић, Раде Цимбаљевић, Вук Крстовић, Јукић, Вучељић и Слободан Бакић. Тренери: Стјепан Киш и Саво Везмар.

Легендарни нападач Берана, актер данашње утакмице и садашњи менаџер Општине Беране, Марко Лалевић, казао је да у ова два дана обиљежавамо један од највећих јубилеја у нашег граду – 100 година ФК „Беране“.

„Наши навијачи су својим присуством увеличали овај велики јубилеј, а Streetboys-и су и овог пута као и све ове године били уз нас и пружили нам велику подршку. Овом приликом окупили су се бивши фудбалери Берана, неки од њих су дошли чак из Њемачке и Америке. Мишљења сам да граду требају овакви догађају и клубови са богатом и дугом традицијом као што је ФК „Беране“. Не постоји ниједна породица која у ових 100 година није имала бар једног свог члана који на било који начин није био повезан са ФК „Беране“, да ли као навијач, члан или бивши фудбалер, тако да је ово слава и празник цијелог града. Треба да сањамо поновни улазак у Прву лигу Црне Горе, а сан свих генерација и аманет будућим генерацијама је излазак на европску сцену, гдје нам је и мјесто“, казао је Лалевић и истакао да је у тиму потребно да има што више домаћих играча, јер без њих нема срца тима, великих успјеха и пуних трибина.

Предсједник Удружења Васојевића из Савиног Села, Вук Дедовић, рекао је да су почаствовани што су, поред толико великих клубова, добили позив да учествују у обиљежавању великог јубилеја ФК „Беране“.

„Веома смо захвални управи клуба, челницима Општине и нашим драгим пријатељима ветеранима на позиву и лијепом гостопримству. Са беранским ветеранима годинама уназад његујемо традицију одигравања утакмица, ово је четврти циклус у коме се састајемо и већ наредну утакмицу ћемо одиграти у септембру“, најавио је предсједник Удружења које постоји преко 30 година и које је недавно добило специјалну награду поводом 21. јула – Дана општине Беране.

Обиљежавање овог великог јубилеја биће настављено сјутра. У 16 часова и 30 минута, биће организован обилазак комплекса Градског стадиона и свечано отварање изложбено-музејског простора. Простор је оплемењен са преко 200  фотографија бројних генерација које су носиле дрес ФК “Беране” у периоду за нама.

Свечаном академијом, која ће бити одржана у Центру за културу, са почетком у 18 часова, биће завршено обиљежавање овог значајног јубилеја.