„Парцела није у власништву Општине и нисмо обавијештени да се врше истраживања, али пружићемо подршку да се окончају иста“, казао је предсједник општине Беране Драгослав Шћекић у изјави за Дневник на РТЦГ.

Заустављени радови на реконструкцији бензинске станице, пронађени скелетни остаци

Локалитет на којем је бензинска станица у Беранама ових дана заокупља пажњу јавности. На мјесту на којем се реконструише објекат радници су наишли на скелетне остатке, тако су умјесто грађевинара послове преузели археолози.

Према ријечима директорице Центра за конзервацију и археологију Црне Горе Биљане Брајовић, како преноси Побједа, они су у разговору са становницима Берана, Исламском заједницом, а и на основу расположиве литературе дошли до закључка да се на том локалитету некада налазило гробље припадника исламске вјероисповијести. Још није познато ком периоду би ово гробље могло да припада.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић је поводом новонастале ситуације у изјави за Радио телевизију Црне Горе (РТЦГ), саопштио да искрено жали што је дошло до тога.

„Ми, као Општина Беране, нисмо до сада обавијештени да су на тој локацији пронађени скелетни остаци и да је у току испитивање“, објаснио је предсједник.

„Парцела, за коју се током ископавања дошло до закључка да је некада одређена за сахрањивање Муслимана у Беранама, није у власништву Општине“, рекао је Шћекић, али је нагласио да је локална самоуправа спремна да у складу са својим могућностима помогне да се започета истраживања окончају.

„Ми смо безрезервно ту да изађемо у сусрет, али свакако се надамо да ће они који изводе радове, односно на чијој површини се изводе, бити максимално одговорни и да ће што је потребно преузети да би се на најбољи начин све то завршило“, казао је предсједник Шћекић у изјави за јавни сервис.

Заустављени радови на реконструкцији бензинске станице, пронађени скелетни остаци
Фотографија: Побједа

Подсјетимо, према ријечима директорице Центра за конзервацију и археологију Црне Горе они су све припремне радње благовремено обавили и тренутно чекају одговор Министарства културе које је надлежно у домену финансирања археолошких ископавања.

„Обзиром на цјелокупну ситуацију у којој се налазимо, период године и тренутне епидемиолошке мјере постављени задатак неће бити једноставно реализовати. Међутим, уз све потешкоће ипак сматрамо да можемо адекватно и уз поштовање свих етичких и методолошкх принципа одговорити и максимално стручно реализовати ово истраживање“, казала је Брајовић.