Кризни штаб за спровођење мјера заштите и праћења болести квргаве коже на говедима на територији општине Беране Министарству пољопривреде и руралног развоја захтјев за увођење ванредног стања на територији општине Беране.
У захтјеву се наводи да је до сада на територији Берана потврђена болест на 54 грла, од којих су 44 нешкодљиво уклоњена. У међувремену је на анализу послато још узорака код сумњивих грла.
Оптина Беране је од прве информације о појави болести ставила у функције све раположиве техничке и људске капацитете Секретаријата за пољопривреду и комуналног предузећа за потребе вакцинације, комисије за процјену штета и санитарног укопа заражених говеда.
С обзиром да су погођена углавном већином старачка домаћинства која нису у могућности да копају јаме у којима ће се животиње закопавати у планинским удаљеним подручјима, а општинске машине нису у могућности да изађу на лице мјеста због застарелости, учесталих кварова и великог броја случајева, Општина Беране у могућности да на вријеме изврши уклањање обољелих животиња.
Теренска возила општине Беране која се користе за превоз комисија су стара и често се кваре, што представља додатни проблем.
Општина Беране свакодневно улаже средства за гориво, поправку машина и возила и додатне дневнице ангажованим радницима на терену.
Сумирајући све ове проблеме, Кризни штаб општине Беране је организовао састанак 11.08.2016 коме је присуствовала Главна Републичка ветеринарска инспекторица Мирјана Драшковић, потпредсједник општине Раде Кљајић, директор В.А. – Беране Александар Булајић и чланови кризног штаба, размотрени су проблеми који су на терену и донесен је закључак да се од Министартва пољопривреде и руралног развоја затражи да уведе ВАНРЕДНО СТАЊЕ, како би на основу тога ангажовали и приватну механизацију, возила и одобрити додатна средства средства као помоћ Општини Беране.
Кризни штаб апелује да се захтјев хитно размотри, с обзиром да је стање на терену алармантно.
Ширење заразе највише погађа сеоска, углавном удаљена и планинска домаћинства којима је сточарство једини извор прихода и егзистенције. У кризном штабу се надају да ће увођење ванредних мјера убрзати и процес надокнаде штете, коју осим губитка сточног фонда чини и изгубљена добит од продаје меса, млијека и мљечних производа. Август и септембар су мјесеци у којима се становништво на сјеверу спрема за почетак школске године и зиму те су домаћинствима у овом период трошкови повећани.