Прва фаза санације неуређеног одлагалишта на Васовим водама почела је званично данас, радовима на санацији Лучког потока.

Тим поводом изјаве за јавност, уз присуство мјештана Берансела  дали су предсједник општине Драгослав Шћекић, државна секретарка за зазаштиту животне средине Далиборка Пејовић, предсједник МЗ Берансело Слободан Лончар и представник Технопута Мијо Перуничић.

 

Градоначелник Беране Драгослав Шћекић казао је да почетак санације сметлишта на Васовим водама представља значајан корак у рјешавању еколошких проблема у Црној Гори.

„Желим посебно да се захвалим мјештанима мјесне заједнице Берансело који су у претходном периоду својим активностима подигли ниво еколошке свијети у Црној Гори, као и надлежном министарству које је прихватило њихове сугестије“ – рекао је Шћекић.

Пејовић је  казала да је данас започета прва фаза радова и да она представља хитне интревенције ради спречавања разношења отпада са постојећег одлагалишта дуж Лучког потока и одношење отпада у ријеку Лим. „Друга фаза обухвата израду главног пројекта санације неуређеног одлагалишта и саму санацију. Тако ће, прије свега, на задовољство мјештана, бити затворена свака могућност даљег одлагања отпада на Васовим водама, што свакако иде у прилог заштити животне средине и очувању природног окружењ“ – казала је Пејовић.

„Послије свега се показало да је наша вишегодишња борба за очување Васових вода била оправдана. Сада нам остаје да се надамо да ће се предвиђени радови обављати онако како је то и најављено и да након тога пожелимо да више нико у Црној Гори не доживи оно што је доживљавао народ Берансела“ – рекао је предсједник ове МЗ Слобо Лончар.

Санација неуређеног одлагалишта на локацији Васове воде у општини Беране спроводи се у двије фазе и то:

– I фаза која представља хитне интервенције ради спрјечавања разношења отпада са одлагалишта дуж Лучког потока и одношење тог отпада у ријеку Лим;
– II фаза представља израду главног пројекта санације и саму санацију овог одлагалишта.

IMG_20160601_141552-01 (Large)

Овим пројектом предвиђена је, између осталог, изградња затвореног колектора за спровођење вода Лучког потока. На наведени начин појава клизишта неће проузроковати да воде Потока транспортују отпад до ријеке Лим са посљедицама угрожавања земљишта и објеката у окружењу. Тендер за прву фазу Пројекта расписан је крајем 2015. године, а каснио је због жалбених процедура код Комисије за контролу поступака јавних набавки. Изабран је извођач „ТЕХНОПУТ-МНЕ“ Д.О.О. Подгорица са којим је потписан уговор 20. маја 2016. године. Радови на првој фази почињу данас, 01. јуна 2016. године и у складу са поменутим уговором трајаће 40 дана.

У току је ревизија главног пројекта санације тј. друге фазе, који ће бити завршен средином јуна о.г. Тендер за избор извођача радова планиран је за почетак јула и планирано је да исти буде изабран крајем 2016.

Вриједност прве фазе је 109.357,23 еура, а друге фазе биће позната након израде пројектне документације. Процијењена инвестициона вриједност друге фазе је око 1,5 милиона еура.

IMG_20160601_143425 (Large)IMG_20160601_140243