У циљу превенције и сузбијања вршњачког насиља у школама, данас је у просторијама Општине одржан састанак представника Општине Беране, Центра за социјални рад, основних  школа и Центра безбједности.

На састанку је било ријечи о проблемима који се јављају у школама када су у питању вршњачко насиље и друге врсте непримјереног понашања међу ученицима. Учесници састанка су се сложили да је потребно заједничко дјеловање како би се овај проблем ријешио и спријечило даље ширење. Сви учесници састанка су истакли да је борба против вршњачког насиља веома важна и да се не смије занемарити.

Предсједник Општине Вуко Тодоровић  и потпредсједник Дамјан Ћулафић истакли су да је неопходно подићи свијест код ученика, родитеља и цјелокупне заједнице о штетности овог проблема, те да је превенција кључна у борби против вршњачког насиља.

 Предсједник Тодоровић је истакао је да ће локална самоуправа у наредном период оформити међу институционалну радну групу са циљем умрежавања и заједничког дјеловања на превенцији вршњачког насиља у школама, као и едукацији родитеља и просветног кадра.

Центар за социјални рад ће пружити савјете и подршку родитељима који имају дјецу која су жртве вршњачког насиља или која врше насиље над другим ученицима.

Дирекори школа и представници су истакли да ће учинити све што је у њиховој моћи како би се ученици осјећали сигурно у школи, те да ће се побринути за различите активности које ће допринијети унапређењу социјалних вјештина код ученика. Такође, школе ће радити на успостављању боље комуникације са родитељима како би се што ефикасније рјешавали проблеми који се јављају. Такође су истакли да је неопходно да свака школа има психолога и педагога, који ће интензивно радити како са дјецом, тако и са родитељима на раном уочавању критичних облика понашања.

Центар безбједности ће пружати подршку школама у смислу осигуравања сигурности и надзора, те ће сарађивати са надлежним органима како би се починиоци насиља правовремено открили и санкционисали.

На састанку је закључено и то да ће се у наредном периоду организовати радионице за родитеље, уз помоћ којих ће представници Центра за социјални рад приближити ову проблематику родитељима, уз едукацију како да поступају са својом дјецом уколико показују знаке преступног понашања, да се спроведе кампања, кроз разна јавна дешавања, у циљу подизања нивоа свијести о превенцији вршњачког насиља, да се едукује кадар у оквиру школских установа и заједничким активностима повеже са институцијама система у циљу сузбијања критичног понашања међу дјецом, као и то да се размотри покретање процедуре за линценцирање СОС линије за беранску општину, како би жртве имале праву адресу којој треба да се обрате за помоћ, уколико имају искуства са вршњачким насиљем.