Општина Беране се и ове године, заједничком акцијом чишћења и уређења града у петак 7. јуна – у периоду од 09.00 до 10.30, прикључује обиљежавању Свјетског дана заштите животне средине.

текст

Тим поводом, организује се чишћење излетишта код Спомен обиљежја на Јасиковцу, као и активности на уређењу једног од урбаних подручја у самом центру града, у наставку улице VIII Црногорске бригаде.

Окупљање учесника је у 08.45 на полигону ОШ „Радомир Митровић“.

„Првобитно је било планирано да то буде 5. јуна али због лоших временских услова датум је промијењен“, казао је Милош Кастратовић, секретар за комунално – стамбене послове, саобраћај и заштиту животне средине.

Ове године, обиљежавању овог значајаног датума – у сарадњи са Заједницом општина Црне Горе, придружио се двадесет црногорских општина, а међу њима и Општина Беране.

„Као што је то био случај и ранијих година, тако смо и сада пружили подршку обиљежавању Свјетског дана заштите животне средине, а тако ће бити и у наредном периоду“, казао је Кастартовић.

Он је навео да се у поменуте активности једнако укључује и владин и невладин сектор.

„Заједничком акцијом са Комуналним предузећем и Агенцијом за изградњу и развој, те градским основним школама „Вук Караџић“, „Радомир Митровић“ и „Вукашин Радуновић“, као и невладином организацијом „Сјеверна Земља“, спровешћемо сјутра чишћење и уређење града“, рекао је он и упутио позив и осталим институцијама и организацијама да се придруже истој.

„Позивам суграђане да се прикључе обиљежавању Свјетског дана заштите животне средине и дају свој допринос очувању, заштити и унапређењу животне средине, односно да дају свој допринос љепшем изгледу града“, казао је Кастратовић.

Паралелно са овим активностима, у двориштима средњих школа – Гимназија “Панто Малишић”, СМШ Др “Бранко Зоговић”, ССШ “Беране” и ССШ “Вукадин Вукадиновић” биће организоване мини акције и часови на отвореном посвећени еколошким темама.

Обиљежавање Свјетског дана заштите животне средине организује Генерални секретаријат Владе, Заједница општина Црне Горе и Министарство одрживог развоја и туризма.

Свјетски дан заштите животне средине 5. јун обиљежава се како би се истакла важност очувања животне средине, јер на тај начин штитимо наше здравље истовремено чувајућу природне ресурсе који нису непресушни.