Насеље Риверсајд очишћено је јуче од отпада, у заједничкој акцији Општине Беране, Комуналног предузећа и ромске организације младих „Корачајте са нама“.

Директор Комуналног Саво Вучетић, чији су радници и механизација одрадили највећи дио посла, рекао је овим поводом:

„Радници нашег предузећа одвозиће отпад сваки дан али су становници насеља Риверсајд у обавези да исти одлажу у контејнерима који су предвиђени за то“.

Комунално предузеће је уважило захтјев становника овог насеља да се контејнери, који су се налазили, према ријечима мјештана, у близини кућа – буду премјештени на друго мјесто.

„Изашли смо у сусрет захтјеву мјештана овог насеља и одредилу другу локације за ту намјену“, навео је директор.

Поводом акције чишћења Риверсајда, обратио се у име Општине Беране – савјетник предсједника, Зоран Јојић.

„Локална управа има добру сарадњу са представницима РЕ популације у нашем граду, те се надам да ће ова акција дати позитивне резултате“, казао је он и похвалио ангажовање Комуналног предузећа без чијег учешћа ова акција не би имала овакав смисао и постигнути ефекат.

„Морамо бити задовољни и ангажовањем мјештана, поготово ученика – припданика РЕ популације, из ОШ „Радомир Митровић“, који су се заједно са својим медијаторима придружили акцији“, истакао је Јојић и додао да је, договорено да један становник насеља буде запослен у Комуналном предузећу и да оджава реон који му буде додијељен.

Директор Ромске организације младих „Корачајте са нама“ из Подгорице, Елвис Бериша, је казао да је заједно са Општином Беране и Комуналним предузећем учињено да ово мјесто буде боље за живот и подвукао да је у ромским заједницама, које су изоловане од друштва, један од највећих проблема одлагање отпада на неадекватан начин.

„Овакве акције су се и раније спроводиле, али у мањем обиму. Акцији су се у великом броју придружили млади, дјеца, затим жене из насеља, као и ученици и њихови медијатори, који су имали кључну улогу у читавом прцесу јер су анимирали и мобилисали РЕ заједницу“, рекао је он и објаснио да је самој акцији претходило предавање на тему „Значај очувања животне средине“, које је у сарадњи са ОШ „Радомир Митровић“ одржано у тој установи.

Напомене ради, ова акција је реализована у оквиру пројекта „Мади за младе“, који је подржан кроз програм „Омладински фондови за Западни Балкан и Турску“ финансираног од стране Европске комисије кроз програм ИПА ЦСФ, а којег реализује Фондација Ана и Владе Дивац, у партнерству са НВО Прима из Црне Горе, организацијом Партнерс из Албаније, Асоцијацијом за образовање „Младиинфо интернатионал“ из Македоније и Фондацијом волонтера заједнице из Турске.