Државне институције, локалне самоуправе и цивилни сектор демонстрирали су данас широки консензус по питању спремности да заједничким активностима допринесу спровођењу одлуке Министарства пољопривреде и руралног развоја о мораторијуму на експлоатацију шљунка и пијеска из ријечних корита.

Одлуку о забрани даље експлоатације ријечних наноса из црногорских водотока Министарство пољопривреде и руралног развоја донијело је почетком априла, с тим да се нове процедуре за додјелу концесија покрену тек када се створе све неопходне претпоставке за увођење реда у овој области. Потпредсједник Владе Милутин Симовић је казао да је тренутно стање незадовољавајуће, да су сви регулациони планови за водотоке истекли, због чега је и предложено доношење мораторијума.
Потпредсједник општине Свето Митровић је истакао да је Општина Беране у претходном периоду у више наврата тражила од министаства да се забрани и санкционише нелегална експлоатација шљунка и пијеска из ријечних корита.

На састанку формираног координационог тима за праћење мораторијума, представника риболовних друштава и еколошких невладиних организација, исказана је потреба партнерства на увођењу реда у области експлоатације ријечних наноса.

Директор Агенције за изградњу и развој Миро Вешовић именован је у састав кординационог тима у коме су представници Министарства, Управе за воде, Управе полиције, Управе за инспекцијске послове и локалних самоуправа на чијим територијама су водотоци који су били предмет концесија.
Састанку су присуствовавли представници риболовних друштава и невладиних организација. Министар Симовић  је навео да се мораторијум може спровести само уз јаку координацију и спремност локалних самоуправа и цивилног сектора на сарадњу. Такође је истакао да је цивилни сектор освртао на овај проблем и позивао на његово рјешавање

Представници локалних самоуправа – Подгорице, Никшића, Бијелог Поља, Мојковац, Берана, Гусиња, Колашина и Рожаја дали су подршку одлуци Владе и Министарства пољопривреде, изражавајући спремност да све своје капацитете, прије свега комуналне службе и полиције, ставе на располагање у циљу контроле нелегалне експлоатације. Спремност на сарадњу исказали су и представници риболовних друштава.

Како је договорено, већ наредних дана чланови координационог тима обићи ће водотоке на које је стављен мораторијум, како би се евидентирало затечено стање и непосредно на терену направили договори за даље активности.
Састанку су из Берана присуствовали и директор „Водовода“ Вуко Тодоровић  и предсједник СРК „Лим“  Милутин Мићовић .

Представници Министарства подсјетили су на контакте за пријављивање експлоатације: 020/224-593 и емаил: prijavieksploataciju@uzv.gov.me