Уз мото КРОЗ МАГЛУ, Центар за грађанско образовање организује XIV Црногорски фестивал филма о људским правима УБРЗАЈ 2023  у Подгорици , Котору и Беранама. У Центру за културу у Беранама пројекције филмова су предвиђене за 13. и 14.  децембар 2023. године.

У сриједу, 13. 12. 2023. године у 18 сати, на програму фестивала у Центру за културу у Беранама  биће приказан  филм „Мамула  ол  инклузив“- Александра Рељића који је копродукција Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Истог дана 13. 12. 2023. године  од 20 сати биће пројектован  филм Босне и Херцеговине  „Фантом хотела Нада“ аутора Бојана Стојичића .

У четвртак, 14. 12. 2023. године у 17 сати,  биће приказан   њемачко-холандски филм „Потпуно повјерење“ Јалинг Занг, а од 19 сати филм „Затвор77“ – Алберта Родригеза из Шпаније.

Фестивал УБРЗАЈ нуди јединствен преглед филмских остварења најновије продукције,  изузетног квалитета, а који адресирају различите аспекте људских права. Ови филмови долазе са бројним номинацијама и признањима са престижних регионалних европских и међународних фестивала, а премијерно се приказују у Црној Гори.

Партнери у овом пројекту су и Општина Беране и Центар за културу Беране, па ће улаз за беранску публику бити слободан за све филмове.