Директор Јавног предузећа „Комунално Беране“, Саво Вучетић, који управља и азилом за псе луталице и друге напуштене животиње, одржао је данас конференцију за медије управо код тог објекта, како би директно одговорио на представљање и објављивање стања животиња у том смјештају, на појединим друштвеним мрежама и у одређеним медијима.

Вучетић је нагласио да азил за напуштене животиње у Беранама није „мучилиште“ за животиње, како се то жели представити. Већ се третман животиња и одржавање азила врши у потпуности у складу са законом.

„У азилу постоји кућни ред. Тачно се зна да у времену од седам до 15 часова свако може да уђе и обиђе азил, односно уколико неко жели може да удоми пса. Имамо заказано вријеме, три пута недељно, да азил могу да посјете или из НВО сектора или медија, да се увјере какво је стање у азилу“, казао је Вучетић.

Комунално предузеће одговара само за стање унутар ограђеног простора.

„Међутим, снимком на друштвеним мрежама, који је поткан одговарајућом музичком подлогом, намјера је била да се узбурка јавност. Ти који то раде за свој посао добијају паре. Зашто онда они, ако су толике патриоте и душебрижници не отворе од тих пара сопствени азил за те животиње“, нагласио је он.

Општина Беране позива НВО да се више баве проблемима које имају дјеца и социјално угрожена лица односно, да раде у функцији добробити грађана. Па самим тим, да не буду учесници очигледних изборних кампања.

Од марта 2015. године до данас, казао је Вучетић, кроз овај азил прошло је 708 паса, удомљено 441, еутанизирано 227, а у азилу тренутно има 40 паса.

„Све животиње имају третман ветеринара, тако што се сваке године расписује тендер за те услуге. Ове године изабран је Др Ралевић, који како је то и предвиђено врши третман паса у азилу“ додао је он.

Вучетић је подсјетио да је у Извјештају о раду предузећа, који је поднио на сједници СО-е Беране, одборнике и беранску јавност упознао да је само у прошлој години из нашег града у азил прихваћено 166 паса, од којих је 120 удомљено, а 46 је еутанизирано.

„Из Министарства пољопривреде, представници ветеринарске струке редовно врше контролу азила и нијесу ништа нашли што би указало да не радимо како треба. Једине примједбе биле су да се мора направити амбуланта и мокри чвор, како би азил био комплетиран и да се уколико буде могуће прошире капацитети“, истако је директор Вучетић.

Он је представницима медија показао и плакат, којим је град био излијепљен, а који је алудирао на лоше стање у азилу.

“Ти исти који су нас прозивали су просули грануле у боксу. Питам све  да ли постоји пас који има оволике “бутне кости”,  које су приказане на овом плакату и да ли у кругу азила постоји јама отвореног типа? Наравно да не постоји“, закључио је Вучетић.

На данашњу конференцију за медије, због објективности и бољег упознавања јавности, Вучетић је, како је рекао, позвао поред штампаних медија и државну телевизију и телевизију Вијести које се нијесу одазвале.