Влада Јапана обезбиједила је 78,000 евра Општини Беране за набавку камиона за прикупљање смећа и 34,690 евра Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју за набавку специјалног возила са рампом за инвалидска колица. Том поводом, у Вили Горица,  амбасадор Јапана у Црној Гори ,  Њ.е.г. Кацумата Такахико, предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић и директор Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју Милош Бракочевић потписали су донаторски уговор.

Церемонији потписивања уговора присуствовали су државна секретарка за екологију Зорица Крсмановић и Александар Мемчевић, директор Директората за рад, министарство рада и социјалног старања Црне Горе.

У поздравном говору предсједник Тодоровића истакао је захвалност Општине Беране Амбасади  Јапана, као велико донатору беранске општине.

,,Данашња свечаност потписивања уговора о донацији говори о несебичној подршци кроз вриједне пројекте којима сте унаприједили возни парк беранског Комуналног предузећа, као и Центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју, у вриједности од преко 110.000,00 €. Унапређење квалитета живота дјеце и омладине са сметњама и тешкоћама у развоју, као и њихових породица и укупне локалне заједнице је основни циљ пројекта набавке специјализованих возила за Дневни центар. Такође, набавка комуналних возила унаприједиће услуге прикупљања и одвожења комуналног отпада и допринијети квалитетнијој животној средини у Беранама”, казао је Тодоровић. 

Оне је подсјетио да је Општина Беране закључила Уговор о донацији са Амбасадом Јапана и 2016. године у вриједности од 72.339,00€, за набавку возила и специјализоване опреме за потребе Службе заштите и спашавања.  Овим пројектом Влада Јапана обезбиједила је ватрогасно возило и спасилачку опрему, са циљем унапређења одговора на природне непогоде и квалитета цивилне заштите, на чему је Општина Беране и данас захвална.

У име установе на чијем је челу, директор Милош Бракочевић изразио је Амбасади Јапана велику захвалност на донацији.

,,Оно на чему смо Вам изузетно захвални, јесте донација коју сте обезбиједили за наш Дневни центар, која је од изузетне важности за његово функционисање. Вашом донацијом ће бити олакшан превоз наших корисника и самим тим ће наш рад бити ефикаснији. Захваљујемо се и уједно смо радосни што сте посветили пажњу најрањивијој категорији друштва, гдје је помоћ увијек добродошла”, истакао је Бракочевић.