У посјети Општини Беране данас је боравила делегација Министарства одбране, начелник Генералштаба, генерал-пуковник Љубиша Јокић, државни секретар, Слободан Филиповић и замјеник командира инжињеријске чете, пуковник Никола Кнежевић, поводом извођења радова на путном правцу Шишко – Суводо и обиласка припадника инжињеријске чете.

Предсједник општине, Драгослав Шћекић је гостима-партнерима, пожелио добродошлицу и изразио захвалност на посјети, као и на помоћи коју су Војска ЦГ и МО пружили општини и њеним грађанима приликом санације штета након поплава прошле године, потенцирајући да је та помоћ била веома значајна. Такође је исказао спремност и очекивање да се сарадња Општине и Војске ЦГ и у наредном периоду настави, јер је досадашња сарадња на завидном нивоу, а у корист грађана, којима се стварају услови за бољи и квалитетнији живот.

Државни секретар, г-дин Слободан Филиповић, изнио је оцјену да је посјета општини значајна и корисна, као и да ће се облици сарадње Општине, Војске ЦГ и МО, стално унапријеђивати и јачати. Отварање путева на планинама и катунима су животно питање великог броја грађана сјеверних општина, а заједнички циљ МО и Општине је побољшање инфраструктуре. Војска ће увијек бити на располагању локалним самоупрвама и грађанима, поготово у ванредним ситуацијама.

Начелник Генералштаба, генерал-пуковник, Љубиша Јокић је истакао да очекује да ће се радови који су дефинисани Уговором о пословно-техничкој сарадњи завршити до краја јесени. У случају неповољних временских услова, ти радови ће се окончати у марту наредне године.

 

Изјаве за медије

IMG_6159

Након састанка у згради Општине, домаћини су са гостима обишли почетак радова на путном правцу Шишка – Суводо, гдје су се и обратили представницима средстава јавног информисања.

Предсједник Шћекић је изразио задовољство потписаним уговором о пословно – техничкој сарадњи са Министарством одбране и Војском Црне Горе, који се тиче реконструкције путне и водоводне инфраструктуре на руралном подручју, уз констатацију да ће становништво имати велику корист од ове сарадње.

„Ми смо одредили приоритетне путне правце, а Шишка – Суводо је један од тих. Ово је пут који користи значајан број становника наше општине а који је, као што сте и сами упознати, током поплавног таласа био знатно нарушен. Ово је само наставак сарадње са Војском Црне Горе. Подсјетићу да смо након прошлогодишњих поплава, на обострано задовољство, заједничким активностима реконструилсали водовод у МЗ Буче и на тај начин дугорочно обезбиједили квалитетно снабдијевање водом становништва у овом крају“, истакао је пресједник и додао да је ово тек почетак извођења радова, као и да  Општини Беране пуно значи помоћ државе и Војске у овом дијелу, односно њене инжињеријске чете која је оспособљена да на квалитетан начин заврши овај посао.

Државни секретар Слободан Филиповић се захвалио предсједнику Шћекићу на организацији данашње посјете и казао да је ово један наставак континуитета добре сарадње и рада Министарства одбране и Војске Црне Горе са локалним самоуправама, односном са локалним становништвом.

„Сходно својој динамици Министарство одбране је почетком године упутило допис свим локалним самоуправама да изразе своје потребе у дијелу побољшавања путне и водоводне инфраструкуре. Општина Беране је исказала своје потребе. Резултат тога је закључени уговор на који је Влада дала сагласност и ово је један у низу уговора реализованих са локалним самоуправама. Допринос оваквог уговорног односа је вишеструк. Инжињерија ВЦГ има одличне услове да покаже своје способности а локална самоуправа да регулише питања инфраструктуре на задовољство становништва“, навео је Филиповић и објаснио да ће и у наредном периоду наставити са сличним активностима  присутне да су одређена материјална средства уложили у дијелу механизације и технике, док ће буџетом за скледећу годину министарство планирати значајна средства што се тиче људских потенцијала.

Замјеник командира инжињеријске чете, пуковник Никола Кнежевић казао је да је на путном правцу Суводо – Шишка до сада завршено, санирано и насуто око 3,5 километара пута, док ће у наредном периоду бити завршено још пет километара.

„Поред пружања помоћи цивилним структурама у  случајевима пожара, поплава и огромних количина сњежних падавина наша јединица има могућност да цивилним структурама помогне на мало другачији начин, а то је пробијање, санација и реконструкција одређених путних праваца као што је случај у општини Беране. По завршетку овог путног правца радићемо остале правце, Црни врх до Заграда, МЗ Шекулар и потом ископ канала за полагање цијеви за водовод на Цмиљевици. Све ово што радимо је доста битно за тренаж и обуку наших припадника“, закључио је на крају.