Избјегличко ромско-египћанско насеље „Риверсајд“, као и насеље Доњи Талум, услијед обилних падавина које су претходних дана задесиле подручје беранске општине, током викенда нашла су се под водом. Водостај Лима, иако у опадању, много је виши у односу на ниво поплављених кућа на обије стране ријеке. Предсједник Општине Вуко Тодоровић и потпредсједници Дамјан Ћулафић и Младен Премовић током викенда обилазили су све критичне тачке у нашој општини. Како су казали, надлежне службе ће наредних дана појачано пратити стање на терену.

Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић, који је уједно и предсједник Општинског тима за заштиту и спашавање,  истиче да је Управа за воде државни орган надлежан за спровођење политике управљања водама у Црној Гори и да је у њеној надлежности уређење вода и водотока, а да је Општина сву расположиву механизацију ангажовала и да су све локалне службе на терену.

“Разговарао сам са мјештанима поплављених насеља и њихови захтјеви углавном су били усмјерени према трајнијем и дугорочнијем рјешењу њиховог вишегодишњег проблема, а то је грађење обалоутврда. За све њих смо обезбиједили храну и друге ствари које су им неопходне“, истакао је Тодоровић.

“Општински тим за заштиту и спасавање је у стању приправности ових дана, као и прије двадесет дана када се град суочио са првим таласом непогода, и о свим активностима ће благовремено и на адекватан начин обавјештавати јавност”, казао је потпредсједник Ћулафић.

Начелник Службе заштите и спашавања Милосав – Микица Кораћ је казао да је усљед падавина поплављено око 20 кућа и да је евакуисано неколико породица које су смјештене код својих рођака и пријатеља.

„Припадници наше Службе су нон-стоп на терену и у сталном контакту са Општинским тимом за заштиту и спашавање. Механизација Агенције за изградњу и развој Берана као и приватника, ради на заштити и санацији приобалног појаса ријеке Лим. Јуче је извршена заштита градског моста, радови ће бити настављени и данас на Обилазници, гдје је вода однијела дио обалоутврде“, истакао је Кораћ.

“Када нас је задесио први талас поплава, прије неких 20 дана, усљед којих је надошла ријека Бистрица, Општина и надлежне службе су извршиле заштиту и тиме спријечиле изливање Бистрице. Јуче је насуто десет камиона различитог материјала у селу Лукавица и тиме спашена велика обрадива површина земље”, додао је он.