У Градској библиотеци ,,Др Радован Лалић“ одржан је стартап семинар поводом пројекта CO-CLEAN  „Ко-дизајн и спровођење локалне одрживе енергетске акције“, који суфинансира Европска унија кроз Инструмент за претприступну помоћ (IPA II), а у оквиру програма INTERREG IPA CBC Италија-Албанија-Црна Гора 2014/2020. Семинар је организован у циљу информисања учесника и јавности о постигнутим у пројекту, зацртаним циљевима и представљањем резултата пилот акције у смислу енергетске ефикасности и важности реализације исте. Пилот акција у Беранама односи се на инсталирање система гријање на пелет у згради Центра за културу, која је успјешно реализоивана. Вриједност Уговора за систем гријања износи 71.269,80€ без ПДВ-а. Догађај је отворио предсједник Општине Тихомир Богавац.

Предсједник Богавац истакао је да, као Земља приступница, Црна Гора,  усмјерена је на испуњавање обавеза које захтијева чланство у ЕУ. Климатске промене се дешавају и представљају један од највећих глобалних изазова, који захтијева хитну акцију и сарадњу између локалних, регионалних и националних власти широм свијета. У том контексту, наглашава Богавац, разлог данашњег окупљања је пројекат чији је општи циљ побољшање енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије у програмској области кроз имплементацију иновативних и консолидованих акција, обуке и активности подизања свијести грађана и запослених у јавним институцијама. Како је казао, не може се ситуација ријешити једним пројектом, али малим корацима и сви заједно, дугорочно, можемо да радимо на ублажавању и рјешавању овог проблема. Реализацијом пилот акције, инсталирања гријања на пелет у згради Центра за културу тежимо стварању основе за рад на сличним пројектима и у будућности. Зато је значајно да радимо сви заједно на јачању свијести о исправном понашању које треба усвојити да се смањи потрошња енергије, ријечи су Богавца.

Према ријечима руководиоца пројекта за Црну Гору Маје Пешић, циљ пројекта је побољшање енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије на укљученим територијама примјеном иновативних и обједињених акција, обуком и активностима за подизање свијести. У оквиру пројекта ради се на стварању енергетске заједнице састављене од грађана и малих и средњих предузећа, примјењују се мјере енергетске ефикасности у јавним зградама на основу већ тестираних добрих пракси, утиче на усвајање позитивне промјене у понашању грађана и заинтересованих страна у циљу рационалног и одрживог коришћења извора енергије. Едукација грађана и запослених у јавном сектору реализоваће се и кроз организацију Енергетског фестивала, као и кроз прекогранични курс  е-учења за јавне службенике и техничка лица, истакла је Пешић.

Директорица Центра за културу Слободанка Ивановић казала је да увођење централног гријања представља  наставак континуираног унапређивања рада беранске установе културе: ,, Знамо колико је дуго трајао проблем недостатка гријања, који је неповољно утицао на рад и обављање дјелатности наше установе.  Користили смо електричну енергију, што је имало за последицу енормно високе рачуне за струју, иако просторије никада нису биле довољно загријане. Због тешке финансијске ситуације, чинило нам се да се не назире крај  тешкоћама и проблемима“- истакла је Ивановић и захвалила се носиоцима пројекта и цијелом пројектном тиму.

Пројекат се реализује у партнерству Општина Бриндиси (Италија) , Ракале (Италија),  Валона (Албанија) и Беране (Црна Гора) и Конзорцијума за индустријски развој долине Биферно (Италија) – КОСИБ.  Свих пет партнера спроводи по једну пилот акцију у циљу примјењивања мјера енергетске ефикасности. Укупан буџет пројекта је 693.350,00€, док IPA II финансирање износи  589.347,50€.

Семинару су присуствовали и чланови пројектног тима, представници Центра за културу, локалне самоуправе, предузећа и представници медија.