Друга фаза пројекта ,,Развој кластера и трансформација руралних подручја“, коју je спровелa Општина Беране у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја и Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД) на подручју наше општине у 2019. години, успјешно је завршена, закључено је на састанку предсједника општине Драгослава Шћекића и директора пројекта Игора Јовановића са сарадницима.

Предсједник Шћекић је казао да то потврђују конкретни резултати који су остварени током спровођења пројекта у општини Беране.

Асфалтирано је седам путних праваца, укупне дужине пет километара, у шест села у нашој општини. Извршена је и комплетна санација и реконструкција водовода у селу Загорје”, навео је предсједник.

Нагласио је да би било значајно да активностма у трећој години реализације пројекта за развој пољопривреде и руралног подручја буду обухваћена и остала беранска села.

Наш интерес је да се сачувају села, односно да се спријечи одлив становништва кроз различите програме помоћи јер у супротном не можемо говорити о развоју пољопривреде„, истакао је предсједник и предложио да убудуће приликом извођења радова буду боље надзорисани извођачи, како би се избјегли евентуални пропусти и створили нeгативни ефекти.

Потпредсједник општине Раде Кљајић је казао да без улагања у сектор откупа пољопривредних производа нема значајног побољшања пољопривредне производње и да је Општина ушла у припрему документације за изградњу откупног центра као стратешког циља за рурални развој општине Беране.

Директор пројекта Игор Јовановић је рекао да ће размотрити све предлоге Општине Беране и похвалио изузетну сарадњу са Општином зарад заједничког интереса за успјешност пројекта на обострано задовољство.

На састанку је било ријечи и о компоненти 1 која се огледа у помоћи малим пољопривредним произвођачима у набавци сточног фонда, механизације и грађевинског материјала, о чему је говорио помоћник секретара за пољопоривреду Милутин Мићовић.

Период имплементације РТЦП пројекта је од 2017. до 2023. године. Резултати се огледају у двије основне компоненте прва је развој кластера, а друга је трансформација руралних подручја која се огледа у руралној инфрaструктури.

Састанку је присуствовао и шеф Бироа за односе са јавношћу, Никола Урошевић.