Предсједник општине Драгослав Шћекић са сарадницима разговарао је са представницима Мормонске цркве, Гилесом Францоисем – менаџером за област Европе и Глен и Сузан Кери из Колорада, о успјешно реализованим пројектима у Беранама, као и о наставку сарадње.

Наиме, Општина Беране је у сарадњи са црквом Исуса Христа Светаца последњих дана у Црној Гори, Мормонском црквом, обезбиједила средства за два веома важна пројекта у мјесним заједницама Калудра и Доња Ржаница.

Пројекти се тичу проблема рјешавања водоснабдијевања и изградње два водовода у поменутим мјесним заједницама.

Вода је ресурс који је годинама расипан и обезвријеђен, као увијек доступан. Вриједност чисте пијаће воде у данашње вријеме је непроцењива. Беране је град који је у овом дијелу изузетно богат. Обезбјеђење система којим би чиста пијаћа вода била доступна сваком становнику је приоритет.

Стари водовод за Калудру није задовољавао основне потребе домаћинстава, тако да је изграђен нови систем за квалитетну пијаћу воду са извора Ржанско врело за 60 домаћинстава. Донацијом Цркве за пројекат су обезбијеђена средства у вриједности од око 19.192 еура, чиме је финиширан пројекат и комплетна изградња водовода.

Поред тога, проблем водоснабдијевања насеља Доња Ржаница посебно је био изражен због смањења издашности свих водотока у овом подручју. Зато је урађен нови пројекат водоснабдијевања са извора Алуге и започета његова реализација. Укупна вриједност пројекта је око 80.000 €, а донацијом су обезбијеђена средства у вриједности од око 22.750 €. Овим пројектом рјешава се проблем водоснабдијевања за 347 домаћинстава.