Овим пројектом, који су заједнички реализовале општине Беране и Андријевица, обезбијеђена су преко програма „Норвешка за вас“ средства за адаптацију планинарских домова „Суви До“ и „Криви до“. Потписан је и меморандум о сарадњи између двије општине. Зато је овај пројекат осмишљен као почетак успјешне сарадње у области туризма.

Општина Беране је заједно са Општином Андријевица успјешно реализовала пројекат „Туристичким стазама сјевера“, који је финансирала Краљевина Норвешка преко програма “Норвешка за вас – Црна Гора”.

Пројекат је имао за циљ унапређење туристичке понуде сјевера и трајао је девет мјесеци. Током његове реализације обезбијеђена су средства за адаптацију планинарских домова „Криви до“ – Андријевица и „Суво до“ – Беране који се налазе на подручју Националног парка “Биоградска гора“ и Регионалног парка природе „Комови“.

Резултате на конференцији, организованој овим поводом у Андријевици, представили су руководилац пројекта у Општини Беране Маја Пешић и менаџер Општине Андријевица Милош Чукић.

Саопштено je да су циљеви пројекта у потпуности остварени и да су резултати видљиви.

„Овим пројектом је ојачана и међуопштинска сарадња што ће резултирати повећањем конкурентности за сјеверни регион Црне Горе у сектору туризма који се заснива на природи и културној баштини. У Црној Гори, упркос атрактивном пејзажу и природним ресурсима, туризам је већином орјентисан на јужни, приморски дио. Тренутна понуда сувише је мала и као резултат, у циљу искориштавања постојећих средстава, понуда се мора побољшати“, заједнички је оцијењено.

Подсјетили су да је осим адаптације оба планинарска дома, пројектом осмишљен заједнички туристички пакет којим ће са обогатити туристичка понуда овог краја, а одржани су састанци тимова обије општине који су припремили закључке везано за туризам у циљним општинама.

„Потписан је и меморандум о сарадњи. Општина Беране и Андријевица имају много сличности. Обије се налазе у долини рјеке Лим и имају слична географска и културна добра и потенцијал за развој. Зато је овај пројекат осмишљен као почетак успјешне сарадње у области туризма“, саопштено је на крају.