Након годину дана трајања, пројекат „Цјеложивотно учење“, који је имплементирала Општина Беране са пројектним партнером ДОО Mondo Bianco – PJ Script Беране, а финансирао Завод за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ) уз помоћ Општине, успјешно је реализован.

Успјешно реализован пројекат "Цјеложивотно учење"


„Циљ овог пројекта био је унапређење положаја особа са инвалидитетом (ОСИ) и њихово укључивање у друштвене токове и на тржиште рада кроз унапријеђене радне капацитете њиховог ангажовања и стицања услова за запошљавање након развијања вјештина током обуке на радном мјесту и током обуке од стране лиценцираног извођача обуке за одрасле“, казала је координаторка пројекта Ивана Богавац – Новак приликом гостовања на Радио Беранама.


Она је додала да је на почетку пројекта било укључено 14 ОСИ, које су прошле тренинг психолошке подршке, након чега је десет особа започело обуку за посао сервисера/ке рачунара, коју је извела Средња стручна школа из Берана, као лиценцирани извођач програма образовања за одрасле.

„Истовремено, четири ОСИ започеле су обуку на раду у ДОО Mondo Bianco – PJ Script Беране. Од тога броја, осам учесника успјешно је завршило тромјесечну обуку и стекло сертификат“, истакла је Богавац – Новак.

Финансијски менаџер пројекта Радуле Бојовић, нагласио је да су све планиране активности реализоване према плану.

„И то од прве активности а то је анимирање и селекција пријављених корисника, коју смо извршили у сарадњи са ЗЗЗЦГ, па све до медијске кампање. Поред поменутих активности, одабрани учесници су прошли кроз тренинг психолошке подршке, када смо их током пет – шест дана тренинга савјетовали и мотивисали. Онда је извршена обука за сервисере/ке рачунара, као и обука у PJ Script – копирници у нашем граду“, казао је он.

Обуку за сервисере рачунара је извео сертификовани извођач обуке, ЈУ Средња стручна школа у Беранама, са својим наставним кадром.

Након завршетка обуке, 8 учесника који су успјешно положили испит за сервисера/ку рачунара, су потписали уговор на 6 мјесеци и почели са радом у локалној самоуправи и предузећима чији је оснивач Општина Беране, док су двије особе потписале шестомјесечни уговор са предузећем Mondo Bianco.

Једна од важнијих активности овог пројекта била опремање радних мјеста, односно набавка разне опреме која се користила и која ће се користити након завршетка пројекта.

“Набављени су рачунари, као и возило које су користили сервисери рачунара да би обављали редовне послове, не само у Општини Беране, већ и у предузећима чији је она оснивач”, изјавио је он.

Нагласио је да је одрживост нешто што је врло битно у сваком пројекту и што сви донатори приликом оцјењивања гледају и да се ту добија највећи број поена приликом одобравања.

„Уговорна обавеза Општина Беране је да се најмање два учесника пројекта запосле након његовог завршетка. Најмање два лица ће још девет мјесеци бити запослена у локалној самоуправи на позицији сервисера/ке рачунара и биће на услузи осталим општинским предузећима“, закључио је Бојовић у гостовању на локалном радију.

Укупна вриједност пројекта је 51.000 евра, од чега је обавезно учешће Општине Беране пет одсто, што износи око 2.500 евра.