На подручју наше општине успјешно је реализован јавни позив за подршку развоју сеоском туризму, који је спровео Секретаријат за пољопривреду, туризам и водопривреду Општине Беране.

развој сеоског туризма

На поменути позив пријавило се десет сеоских домаћинстава, који пружају услуге хране и пића, као и услуге смјештаја у својим објектима. Њих девет од укупно десет је испунило критеријуме, те су предвиђена новчана средства уплаћена правним лицима код којих су апликанти фактурисали робу, материјал или услугу.

развој сеоског туризма

Комисију за контролу реализације јавног позива за подршку развоју сеоском туризму именовао је ресорни секретар за пољопривреду, Божо Премовић

„Рок за реализацију је испоштован, а Комисија је изашла на терен и извршила контролу сеоских домаћинства која су аплицирала за средства. Том приликом установљено је да су одабрана домаћинства уредно измирила уговором назначене обавезе“, казао је он и додао да је позив реализован на обострано задовољство, како наших угледних угоститеља са једне стране тако и службеника у општинском секретаријату са друге.

развој сеоског туризма

У наставку је истакао да ће локална управа настојати да и убудуће пружа што већу подршку за развој сеоског туризма тако што ће повећати средства за ову мјеру из агробуџета.

„Како смо сазнали од вриједних угоститеља, сезона је била више него добра. Гости су долазили из Скандинавских земаља и Средоземља, као и из осталих земаља широм свијета.  Свидјела им се нетакнута природа наших села, планина и језера, богата традиционална гастрономија, укљученост у свакодневне радне обавезе угоститеља, као и љубазност и гостопримство становништва“, закључио је Премовић.

развој сеоског туризма