Акција поводом Међународног дана чишћења обала у Беранама је одржана на двије локације. Прва се односи на чишћење дијела обале Лима, испод талумског моста, у насељу Хареме, а друга у близини Ватрогасног дома на обилазници.

Већ четврту годину заредом невладина организација “Zero Waste Montenegro”, у сарадњи са НВО “Наша Акција”, под покровитељством Делегације Европске уније у Црној Гори и ЕУ инфо центра, асоцијације БеМЕД и фондације Принца Алберта II од Монака, организовала је активности у Црној Гори поводом Међународног дана чишћења обала.

Ове године, више од десет НВО, међународних институција, јавних предузећа и група грађана широм Црне Горе, на 15 локација истовремено, удружују снаге и доприносе рјешавању проблема нагомиланог отпада на плажама и обалама ријека и језера. Уз ово, уведена је ревизија сакупљеног отпада, односно његова категоризација према врстама и маркама (брендовима). Добијени подаци ће бити коришћени за анализу и даље активности у области заштите животне средине.

У Беранама, акција чишћења је одржана на двије локације. Прва се односи на чишћење дијела обале Лима, испод талумског моста, у насељу Хареме, а друга у близини Ватрогасног дома на обилазници.

Пројекат је подржан од стране Општине Беране – Секретаријата за комунално-стамбене послове, саобраћај и заштиту животне средине, Комуналног предузећа и спортско-риболовног клуба „Лим“.

Како је навела координаторка НВО “Zero Waste Montenegro” за Беране, Катарина Вујовић ове акције су јако важне, јер људима подижу свијест о важности и значају очувања и заштите животне средине.

“Човјек у данашње вријеме често заборави на најважнију ствар у животу, а то је здравље, а за здравље су важни начин живота и окружење у којем живимо. Најмање што можемо да учинимо за окружење је да правилно одлажемо отпад на мјестима која су за то предвиђена, јер чувајући природу – чувамо себе. И још да не заборавимо – ми ову земљу нисмо наслиједили од предака, већ смо је позајмили од потомака“, казала је Вујовић.

Нагласила је и да се акција спроводи у сагласности и са поштовањем свих препорука и епидемиолошких мјера ИЈЗ и НКТ-а у циљу превенције и заштите од коронавируса.

„Захвалила бих се партнерима акције а то су предсједник општине Беране Драгослав Шћекић и његов тим из Општине Беране, који се увијек радо одазива и који су и сами иницијатори оваквих акција, затим Комуналном предузећу, спортско-риболовном клубу „Лим“ и Милутину Мићовићу.

Посебну захвалност дугујемо овим дивним младим људима, нашим волонтерима који су својом несебичним залагањем допринијели да се ова акција успјешно реализује“, закључила је координаторка акције.

Општина Беране ће и убудуће подржавати овакве акције и давати допринос, казао је Милош Кастратовић, секретар за комунално-стамбене послове, саобраћај и заштиту животне.

„Захваљујемо се НВО “Zero Waste Montenegro” што је организовала ову акцију у нашем граду. Ово је доказ да тимским радом можемо да урадимо доста како би овај град био љепши и чистији, а животна средина здравија“, истакао је Кастратовић.