Поводом обиљежавања 28 година од усвајања Декларације о еколошкој држави Црној Гори, данас je организована садња дрвећа на неколико локација у граду. Посађено је 410 различитих врста садница.

УСПЈЕШНА АКЦИЈА: Посађено 410 садница

Акцију “Нек гора зазелени” покренули су Генерални секретаријат   Владе Црне Горе и Заједница општина, а свој допринос у обиљежавању овог дана дали су Општина Беране, Комунално предузеће, Управа за шуме – ПЈ Беране, НВО „Сјеверна земља“ и ученици ОШ „Радомир Митровић“.

Према ријечима Милоша Кастратовића, секретара за стамбено – комуналне послове, саобраћај и заштиту животне средине, пошумљавање је вршено на три локације и то у улици Светог Саве, код спомен обиљежја на Јасиковцу и у улици Мира и слободе (обилазница).

„На овај начин желимо да скренемо пажњу становницима Берана и укажемо на значај очувања простора у ком живимо и наше прелијепе природенеНадам се да то што је Црна Гора еколошка држава неће остати само на папиру. Вјерујем да ће ова акција позитивно утицати на све људе и да ћемо бити примјер другима како се чува и унапређује оно што имамо“, казао је Кастратовић.

Директор Комуналног, Саво Вучетић казао је да се ово предузеће увијек радо одазива оваквим и сличним акцијама, као и да је ово само једна у низу оних које спроводе заједно са Општином и невалдиним сектором.

„На овај начин желимо да дам свој допринос очувању животне средине. То чинимо пошумљавањем, садњом дрвећа, али и едукацијом најмлађих који су данас овдје са нама“, навео је директор Вучетић.

УСПЈЕШНА АКЦИЈА: Посађено 410 садница

Рита Барјактаровић из ресорног секретаријата Општине Беране за заштиту животне средине, казала је да нисмо баш најзадовољнији стањем у животној средини.

„Једино заједничким партнерством јавне управе, школа и невладиног сектора можемо да побољшамо стање животне средине, да уљепшамо наш град, што управо данас и радимо“, казала је и додала да Општина Беране и Комунално предузеће по неколико пута годишње организују сличне акције у којима учествују и ученици беранских основних и средњих школа.

Запослени у Управи за шуме Црне Горе свакодневно се баве пословима пошумљавања и позелењавања природних површина, па су се са задовољством прикључили овој акцији.

“За сађење смо изабрали црни бор из разлога што успјешно расте на овим надморским висинама и такође смрчу као једну веома важну врсту која је идеална за пошумљавање површина попут ове на Јасиковцу”, казао је инжењер Живко Вуканић из Управе за шуме – ПЈ Беране.

УСПЈЕШНА АКЦИЈА: Посађено 410 садница

У еколошкој акцији учествовали су ученици ОШ “Радомир Митровић”, заједно са својим професорима.

“Наша школа често учествује у оваквим еколошким акцијама и на то сам изузетно поносна. На овај начин заједнички доприносимо да град буде љепши и чистији”, рекла је Анђела Фемић, ученица осмог разреда ОШ “Радомир Митровић”.

За акцију “Нек гора зазелени”, Управа за шуме обезбиједила је 150 садница црног бора, 150 садница смрче, десет садница јасена и десет садница дивље јабуке, док је  Комунално предузеће обезбиједило двадесет садница јавора и двадасет садница јасена. НВО „Сјеверна земља“ обезбиједила је 50 садница тује које је добила кроз пројекат „Чувај и штити околину, јер ти то можеш“, који је подржан од стране Министарства саобраћаја и поморства средствима за 2019. годину, а реализује у партнерству са НВО „Еквивалент“ из Подгорице.