У Беранама 21. септембра 2016. године, у организацији НВО „Сјеверна земља“, у просторијама Регионалног бизнис центра је одржан округли сто под називом “Управљање отпадом у Црној Гори – изазов на путу европских интеграција “.

На Округлом столу, који је организован, између осталог, и поводом двадесетпетогодишњице од проглашења еколошке државе, чула су се мишљења како представника државне и локалне управе, тако и представника невладиног сектора о овој, за све грађане, важној теми, која се већ више од деценију налази у фокусу многих.

О проблемима са којима се суочавају локалне самоуправе и комунална предузећа говорили су, између осталих, Орхан Шахмановић предсједник општине Плав; Саво Вучетић, директор беранског комуналног предузећа  и Небојша Бабовић, шеф бироа за односе са јавношћу Општине Беране. Одговоре на нека од питања дао је Игор Јовановић, представник Министарства одрживог развоја и туризма, који је у свом уводном излагању посебно истакао значај увођења примарне селекције. Округлом столу је присуствовао и Ранко Шћекић, секретар за пољопривреду и заштиту животне средине

Љиљана Радуновић, из НВО Еко центар Делфин, из Котора, је говорила о важности учешћа цивилног сектора у креирању и имплементацији политике управљања отпадом у Црној Гори.

Приоритетно рјешавање стања у области управљања отпадом на Сјеверу Црне Горе, уз неопходну јачу подршку Државе локалним самоуправама у успостављању интегралног и одрживог система, је један од закључака овог скупа.

Овај догађај је реализован у склопу пројекта „Изградња капацитета за бољу животну средину у Црној Гори“, који НВО Сјеверна земља реализује у партнерству са невладиним организацијама Green Home и Центром за заштиту и проучавање птица из Подгорице, Друштвом младих еколога из Никшића и Зеленом акцијом из Загреба, који се финансира средствима ИПА 2014 – Програм подршке цивилном сектору Црне Горе.