“Видљиви су помаци на плану социјалне и образовне инклузије Рома и Египћана у општини Беране, али је поред повећања броја оних који су укључени у образовни процес, неопходно посветити више пажње њиховим образовним достугнућима и стремљењима “ – поручено је након посјете нашој Општини и представљања пројекта „Образовањем до социјалне инклузије“.

Невладина организација ЦЕДЕМ, у партнерству са Педагошким центром Црне Горе и НВО „Енфантс – Дјеца“ из Берана, је почела да реализује пројекат „Образовањем до социјалне инклузије“ и који ће трајати 18 мјесеци. Пројекат се реализује у оквиру програма Прекограничне сарадње Црна Гора/Косово, уз сагласност Министарства просвјете Владе Црне Горе, а исти финансира Европска комисија, посредством Делегације ЕУ у Црној Гори. Пројекат ће се дијелом реализовати и у нашој Општини .

Партнери на пројекту су Косовски центар за образовање (КЕЦ) и НВО „Bethany Christian Services“, са Косова а циљ пројекта је унапређење социјалне укључености Рома, Ашкалија и Египћана у области образовања кроз побољшање институционалне одговорности и обезбјеђење бољих образовних сервиса.

Претходна два дана, организована је студијска посјета општинама Подгорица и Беране, у оквиру које су одржани састанци са представницима органа локалне управе, директорима основних школа и предшколске установе, које похађају дјеца РАЕ популације и посјета насељу Риверсајд на Рудешу.

Испред локалне самоуправе госте је поздравио и пожелио им добродошлицу, секретар Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, Зоран Јојић. У свом обраћању, он је истакао :”Да је општина Беране, доношењем Локалног акционог плана за интеграцију Рома и Египћана, створила претпоставке и добро осмишљене локалне јавне политике у области образовне, социјалне и културне интеграције РЕ становника у општини Беране. Такође, он сматра да ће реализација пројекта допринијети повећању и јачању сарадње органа локалне управе и РЕ грађана у циљу њиховог значајнијег укључивања у дијалог са органима власти, установама и образовним институцијама у нашој Општини.“

О оствареним резултатима у локалној заједници, кроз реализацију и имплементацију мјера и активности из Локалног акционог плана за интеграцију Рома и Египћана у општини Беране, говорили су Љубинка Мијовић, савјетница за расељена лица и Роме и Ремзија Рамусовић, самостални савјетник за сарадњу са НВО .

“Пројекат ће допринијети, између осталог, и јачању капацитета организација цивилног друштва које се баве РЕ популацијом у циљу њиховог укључивања у дијалог како са органима локалне управе тако и са образовним и другим институцијама, развијању “peer-to-peer” учења, размјени знања и партнерства међу искусним и “grassroots” организацијама цивилног друштва у пограничним општинама, рекао је Рамусовић.

Пројектом је формирана неформална мрежа заинтересованих актера који су непосредно укључени на инклузивном образовању ромске и египћанске заједнице у Црној Гори, чија ће улога бити креирање јасније слике о општем стању и активностима у ромској заједници у пограничним општинама и јачању сарадње кроз неформалне мреже РАЕ “stakeholder”, као и бољем решавању изазова и проблема са којима се суочава ова заједница

Након састанка са представницима локалне управе, партнери са Косова су посјетили ЈУ Основна школа “Радомир Митровић” и ЈПУ “Радмила Недић” , гдје су им представљени наставни планови и програми о образовној инклузији Рома и Египћана у нашој општини и остварени резултати и препреке у њиховој реализацији.

Пројекат “Образовањем до социјалне инклузије” ће бити реализован до 15. јуна наредне године у општинама Подгорица, Беране, Бијело Поље, Рожаје и Улцињ, и у косовским општинама Пећ, Исток и Ђаковица.