Скулптура ”Хомо сапиенс – Луча Микрокозма” постављена је испред Основног суда, чиме се Беране нашло у друштву бројних свјетских центара чије јавне просторе красе скулптуре вајара Луке Радојевића.

“Беране има потенцијал да буде културни центар сјевера Црне Горе са јасном визијом и дефинисаним планом. Умјетност је слобода мисли, која не познаје границе. Кроз своје стваралаштво се увијек враћам Црној Гори и нашем генију Његошу, који је на посебан начин, схватао овоземаљски живот човјека, покушајући да проникне у тајну хармоније космоса и природе“, казао је Радојевић за Радио Беране.

Ма­ло ко­ји са­вре­ме­ни ва­јар с на­ших про­сто­ра мо­же се по­хва­ли­ти ус­пје­си­ма ка­кве ни­же Лу­ка Ра­до­је­вић, а његове скулптуре изложене су у Кини, Италији, Француској, Аустралији, Њемачкој, Јужној Кореји и другим државама широм свијета.

“Инспиришу ме стихови из Луче Микрокозме и кроз свој концепт сам почео да их исписујем на скулптурама, које радим на важним интернационалним пројектима, а морам да нагласим да почетак овог концепта и идеје је зачет управо у родним Беранама. Скулптуре са стиховима на енглеском језику ће стајати на трговима у Европи или другим континентима и тиме кроз умјетност, на један лијеп и естетски начин, промовисаћу нашу културну баштину и Беране приближити свјетској културној сцени”, рекао је он.

Ова мермерна скулптура висока три метра настала је прошле године у оквиру Интернационалне ликовне колоније у Калудри, коју организује Центар за културу уз покровитељство Општине Беране.

На скулптури су на српском, енглеском и руском језику исписани стихови из Луче микрокозма:

„С точке сваке погледај човјека,
како хоћеш суди о човјеку –
тајна чојку човјек је највиша.“

(Извор: www.radioberane.me)