Поводом почетка II фаза програма ROMACTED, потпредсједник Општине Беране Дарко Стојановић разговарао је са Милицом Ковачевић, пројектном службеницом програма и Самиром Јахом, извршним директорм НВО Млади Роми о конкретним корацима везаним за концепт Програма, као и наставаку будуће сарадње.

Како је казала Милица Ковачевић, Програм Европске уније и Савјета Европе ROMACTED II биће природни наставак имплементације и фазе програма на Западном Балкану и у Турској (2017-2020), који ће служити за консолидацију и проширење напора за побољшање интеграције ромске популације у локалним заједницама, кроз појачано учешће у креирању локалних политика и спровођењу локалних акција. ROMACTED II ће и даље помагати локалним властима да интегришу специфичне димензије/мјере за Роме у редовне локалне политике, акционе планове који се односе на ове политике, буџете и пружање јавних услуга, побољшавајући на тај начин демократско учешће и оснаживање локалних ромских заједница. Како је истакла, програм има сљедеће циљеве: побољшање локалне демократије, одговорности, инклузивности и реаговања према ромским грађанима, а самим тим и побољшање пружања услуга. У новој фази ће посебан допринос бити дат припреми локалних развојних акција посвећених ублажавање ефеката пандемије Kовид-19.

Потредсједник Стојановић, исказао је спремност Општине Беране, која је активно учествовала у првој фази Програма у изради Акционог плана за Роме,  да буде партнер и у другој фази, а све у циљу побољшава свеукупних услова живота Ромске популације у Беранама.

Како је истакао, локална управа је током пандемије Ковид -19 активно спроводила акције пружања помоћи Ромској популацији, у виду обезбјеђивања намирница и средстава за личну хигијену.

Поред овога, Комсија за социјална давања Општине Беране редовно прима и поступа према захтјевима ове групе становништва  и у складу са потребама и конкретном ситуацијом удовоља по истим, било да је ријеч о запошљавању, обезбјеђивању смештаја и основних животних намирница.

Самир Јаха, истакао је да је улога НВО ,,Млади Роми“ у оквиру Програма , између осталог је и сарадња са локалном самоуправом. Он је исказао увјерење да ће се другом фазом Програма створити добар амбијет и сарадња између локалне управе и партнера на Програму, а све у циљу унапређења услова Ромске популације.

Састанку је присуствовала Љубинка Мијовић, савјетница за Роме у Секретаријату за за општу управу и друштвене дјелатности и Ирина Зечевић, савјетница за информисање у Служби предсједника.