Учешће на конференцији о јавном интегритету у општинама

Предсједник Општине Драгослав Шћекић и менаџер Дарко Стојановић су присуствовали Регионалној конференцији о јавном интегритету на локалном нивоу, која је одржана у Будви 5. и 6. маја 2015, у организацији Мисије ОЕБС и Савјета Европе.

Тема конференције је била размјена регионалних и европских искустава у јачању транспарентности и јавне етике на нивоу локалних самоуправа.

У свом излагању г. Стојановић је говорио о корацима које је до сада предузела Општина Беране, као што је усвајање етичког кодекса за изабране представнике и функционере у локалној самоуправи, кодекса за локалне службенике и намјештенике као и формирање радне групе за израду локалног акционог плана за борбу против корупције. Транспарентности у раду Општине значајно помаже и ажуран веб сајт на коме се објављују све информације из рада локалне управе, као и сталан мониторинг активности општине од стране НВО сектора.

Општина Беране је препозната од стране грађана и јавности као инситуција са нултом стопом корупције, управо захваљујући сарадњи управе и заинтересоване јавности.

Као препреку у борби против корупције, Стојановић је навео споро процесуирање кривичних дјела из области злоупотребе службеног полажаја, наводећи примјер Општине Беране која је поднијела више кривичних пријава које још увијек нису добиле судски епилог.

Конференцији су присуствовали представници локалних самоуправа из региона, Заједница представници организација које се баве питањима јавне транспарентности и етике, низ експерата из ове области, као и представници ОЕБС и савјета Европе.