Ученици петог разреда Основне школе „Вук Караџић“, са својим наставницима, посјетили су Општину Беране.

Циљ посјете је био да се у оквиру предмета Познавање друштва, наставна јединица Моја општина, а у складу са реформом образовања која доприноси повезивању школе и локалне заједнице, ученици упознају са надлежностима општине, као и установа и предузећа чији је оснивач Општина.

Ученици су у великој сали СО Беране разговарали са предсједником општине Драгославом Шћекићем, потпредсједницима др Зораном Марсенићем и Драгутином Јоксимовићем, одборницом у локалном парламенту Видом Ивановић и секретаром Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО Зораном Јојићем.

Знатижељни основци заузели су мјеста одборника и искористили прилику да поставе бројна питања. Занимало их је да ли је тешко радити као предсједник општине, како је организован рад локалне управе, затим које су надлежности потпредсједника општине. Интересовало их је да ли ће бити још спортских терена у граду, када ће почети са радом хотел Беране, као и да ли ће и следеће године за њих бити обезбијеђени бесплатни уџбеници.

Предсједник општине Драгослав Шћекић упознао је најмлађе Беранце са начином функционисања и дјеловањем локалне управе. Посебно их је упознао како су предсједник, потпредсједници и остали локални функционери морали задобити повјерење грађана и грађанки Берана на локалним изборима, како предсједник ради и послије радног времена и да је задатак предсједника и његових сарадника да раде на обезбјеђивању бољих услова за живот, јер је будућност овог града баш у рукама младих људи.

Предсједник је истакао да је образовање кључ успјеха, као и да локална управа посебну пажњу посвећује образовању, култури и младима.

Потпредсједник општине др Зоран Марсенић пажљиво је саслушао ученике и нагласио да ће се Општина и даље у складу са својим могућностима и надлежностима трудити и стварати што повољније окружење за њихово образовање. Није крио одушевљење због питања која су постављали, али још више због чињенице да тако млади имају свој став.

Одборница Вида Ивановић упознала је ученике са дужностима одборника у локалној скупштини, као и важним одлукама које доносе. У наставку је објаснила да је скупштина законодавно тијело које представља и сервис за остваривање интереса грађана.

Сусрет са ученицима и њиховим наставнцима у трајању школског часа протекао је у пријатној атмосфери. Разговор је касније настављен у кабинету предсједника Шћекића гдје су се гости захвалили на лијепом пријему, добијеним одговорима и добрим жељама, а први човјек општине пожелио им је пуно среће и успјеха у даљем школовању и животу.

Посебан тренутак изазвали су стихови пјесме „Чувајмо град на Лиму“, посвећени нашем граду, које је сама написала и рецитовала ученица петог разреда Марија Лалић.

 

„Чувајмо град на Лиму“

 

Ја живим у граду на Лиму,

волим га срцем свим,

о њму говорим свима,

јер се поносим с’ тим.

 

Мој град се зове Беране,

у њему проводим дане,

у њему учим, играм се, растем, волим,

зато га чувајте – МОЛИМ!

 

Мој град би био без Лима,

к’о тужна мајка без сина,

зато га чувајмо људи,

да нам будућност не суди.

 

Чувајмо Лим олупина,

фабричког отпада и смећа,

чувајмо паркове, фасаде, улице,

јер то је наша култура, васпитање и лице.

 

Нека нам служи за игру,

пливање и регате,

нек’ безбрижно рибе плове,

зато ставимо тачку на дивље депоније и криволове.

 

Посјета ученика и њихових наставника представља наставак успјешне сарадње са Општином Беране која је међу првим општинама у Црној Гори препознала свој удио у образовном програму и овај вид сарадње иницирала почетком 2014. године посредством Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО.