У склопу наставног плана и програма за пети разред ученици свих одјељења петог разреда Основне школе „Радомир Митровић“, са својим наставницима, данас су посјетили Општину Беране. Посјета је организована са циљем да се ученици упознају са оним што тренутно уче, а то су основни појмови и карактеристике општине и њено функционисање.

У заједничкој посјети Општини боравили су и ученици од првог до деветог Основне школе у Лубницама. Они су овом приликом обишли и установе и предузећа чији је оснивач Општина Беране.

Представници општинског Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО посјетили су прошле школске године све основне школе и понудили директорима отворену сарадњу за све наставне јединице које су наставним програмом предвиђене да се реализују у сарадњи са локалном управом. Та сарадња настављена је и ове године. Ученици  су на самом почетку упознати са основама рада и функционисања локалне управе, а након тога су имали прилику да постављају питања и добију одговоре на све оно што их интересује.

Ученици подијељени у двије групе посјетили су скупштинску салу гдје су на њихова постављена питања одговарали предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, потпредсједници др Зоран Марсенић, Раде Кљајић и Драгутин Јоксимовић, секретар Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО Зоран Јојић и одборница Анђела Бојовић.

Наше најмлађе суграђане је највише занимало да ли ће у приградском подручју бити постављена расвјета и пјешачке стазе, интересовало их је када ће се асфалтирати и поставити нови тротоари у улицама у којима они живе. У наставку су жељели да сазнају када ће почети са радом нова Спортска хала, те да ли ће локална управа саградити спортске базене и игралишта намијењена најмлађима. Ученике је занимало шта предсједник ради, које су то његове обавезе, као и да ли је задовољан радом општинских служби.

Предсједник Шћекић је истакао да му представља посебну радост што има прилику да разговара са најмлађима јер су дјеца и млади будућност овог града. Поручио је да је пут до упјеха поплочан знањем, те да у том правцу треба да се понашају кроз марљиво учење и лијепо васпитање.

Први човјек општине је упознао ученике како функционишу обиласци мјесних заједница, као и о мјерама које локална управа предузима да унаприједи њихову ефикаснију повезаност са Општином. Нагласио је да Општина Беране за ову школску годину обезбиједила бесплатне уџбенике за ученике до четвртог разреда, док за наредну годину планира да то буде до завршног разреда основне школе.

Потпредсједник општине др Зоран Марсенић говорио је о томе да локална управа и школе морају заједнички да раде на стварању бољих услова за ученике.

Након тога, основци су посјетили кабинет Предсједника општине и упознали се са његовим радом, а предсједник Шћекић је одговарао и том приликом на питања о функционисању локалне управе.

Руководство Општине Беране је још једном у низу остварило добру комуникацију са школама и ученицима јер је омогућило да се чује и глас наших најмлађих суграђана што је мотивација за постизање још бољих резултата у областима које су у надлежности локалне управе.

Напомене ради, Општина је овом приликом обезбиједила превоз за ученике из Основне школе у Лубницама, а тако ће бити и убудуће када су у питању посјете ђака са сеоског подручја.