Двадесет ученика ОШ „Владислав – Рајко Кораћ“ из Штитара, узраста од првог до четвртог разреда, јуче су у пратњи својих учитељица боравили у посјети нашој локалној самоуправи. Њих су угостили предсједник општине Драгослав Шћекић и предсједник скупштине Новица Обрадовић, а потом су посјетили Полимски музеј и Службу заштите и спашавања.

текст

Посјета ученика је била организована у склопу плана и програма наставних активности за овај школски узраст.

Предсједник општине угостио ученике

текст

Основце и њихове учитељице – Милицу Лабовић, Тамару Шћекић, Ивану Кљајић и Наду Богавац, угостио је у свом кабинету предсједник Шћекић.

Малене госте је занимало да ли је тешко бити предсједник, затим да ли ће њихова школа добити спортски терен, а један од ученика је изразио жељу да добију нову лопту – која је касније и уручена, приликом њихове посјете Служби заштите.

Предсједник је упознао најмлађе Беранце са начином функционисања и дјеловањем локалне управе. Истакао је да је образовање кључ успјеха и зато Општина Беране посвећује посебну пажњу образовању, култури и младима.

„Већ годинама уназад обезбјеђујемо бесплатне уџбенике за све основце, помажемо приликом реконструкција школских објеката и куповине предмета у циљу побољшања наставе“, казао је предсједник.

Општина Беране је у протеклом периоду за школу у Штитарима обезбиједила лаптоп и кош за школски терен, док сваке године награђује најбоље ученике основних и средњих школа са подручја општине на свечаности у Центру за клутуру.

„Ваша данашња посјета је наставак успјешне сарадње локалне управе са школама. Ми смо међу првим општинама у Црној Гори препознали свој удио у образовном програму и овај вид сарадње иницирали почетком 2014. године посредством ресорног секретаријата за младе“, навео је предсједник.

текст

Ученици су пажљиво саслушали предсједника Шћекића, а онда је дошао ред да они одговоре на питање – чиме желе да се баве када одрасту. Смјењивали су се најразличитији одговори. Један је дјечак је казао да жели да буде полицајац, други опет правник, док је њихова другарица казала да ће бити архитекта.

Предсједник СО Беране и секретар Скупштине примили основце

текст

Ученике су потом у скупштинској сали примили, Новица Обрадовић, предсједник СО Беране и Зоран Јелић, секретар Скупштине.

Они су их упознали са радом и начином функционисања локалног парламента и одговарали на њихова постављена питања. Након тога, основци су обишли канцеларију предсједника скупштине и чули више о ономе шта је његов посао.

Посјета Полимском музеју и Служби заштите

текст

Током посјете Полимском музеју дјеца су слушала о историји нашег краја од запослених у овој установи.

текст

Онда је дошао тренутак за предах и одлазак у оближњу бурегџиницу, што су малишани са задовољством прихватили.

текст

Одлазак у Службу заштите су, чинило се, са нестрпљењем чекали. Тамо је ђацима уручена лопта, а у разговору са запосленима су сазнали све о њиховим активностима.

текст

Након тога, ученици су се организованим превозом, који је обезбиједила Општина Беране, вратили својим кућама.

Општина Беране ће и у наредном периоду наставити да пружа помоћ и подршку, у складу са својим могућностима, основним и средњим школама са подручја наше општине, закључено је након посјете.

Активности посјете ученика координирале су савјетнице у Општини Беране, Милица Рачић и Ана Секулић.

текст

текст
текст


текст