Предсједник општине Драгослав Шћекић организовао је пријем за ученике из Њемачке, који у Беранама бораве у оквиру размјене ученика. Ове године je јубилеј десет година успјешне сарадње између Гимназије „Панто Малишић“ и Европске школе из Ведела.

Ученици из Њемачке на пријему код предсједника општине

Предсједник Шћекић примио је данас ученике из Њемачке, њихове професоре, као и домаћине из беранске гимназије, на челу са директором Сретеном Лутовцем.

Предсједник је гостима из школе у Веделу упутио ријечи добродошлице и изразио задовољство због успостављене сарадње са беранском гимназијом – установом која има богату традицију.

„Посебно се захваљујем директору Лутовцу на залагању које је резултирало вишегодишњој размјени ђака из Њемачке и Берана“, казао је предсједник.

Он се уједно захвалио нашим ученицима и њиховим породицама у којима су смјештени њемачки средњошколци због, како је казао, указаног гостопримства.

„Надам се да ћете овдје створити пријатељства која ће трајати дуже од ове размјене и да ћете се и касније враћати у Беране и Црну Гору“, поручио је предсједник ђацима.

Ученици из Њемачке на пријему код предсједника општине

Директор Гимназије, Сретен Лутовац је подсјетио да се у њиховој школи већ десет година њемачки језик изучава по посебном програму, а предавачи су професори из Њемачке.

„Захваљујемо се предсједнику општине на данашњем пријему. Овогодишња размјена је у тој мјери значајнија јер обиљежавамо десет година успјешне и континуиране сарадње са школом из Ведела“, казао је директор и додао да ће гости из Њемачке, у овом случају професори, у суботу вече присуствовати прослави матурске вечери, заједно за 27 колега из Подгорице које ће такођи бити гости Гимназије „Панто Малишић“.

Ученици из Њемачке на пријему код предсједника општине

Професор Ралф Милер и једна од ученица на размјени, захвалили су се предсједнику Шћекићу на пријему и полонили књигу.

Ученици из Њемачке, њих 25 укупно – узраста 15 година, допутовали су у Беране са троје професора, у уторак, и остаће у нашем граду до понедељка.

Дјеца из Њемачке смјештена су у породицама наших ученика, чији ће они бити домаћини приликом њихове посјете Њемачкој. Током боравка у Беранама организовано ће обићи и упознати град.

Размјена ученика одржава се од 2009. године између наше Гимназије и Европске школе из Ведела, а ове године je јубилеј десет година сарадње.

Ученици из Њемачке на пријему код предсједника општине

Пријему су присуствовали предсједник СО Беране Новица Обрадовић, савјетник предсједника општине Зоран Јојић и савјетници у Служби предсједника, односно Бироу за односе са јавношћу, Ана Секулић и Никола Урошевић.