Фестивал филма о људским правима УБРЗАЈ 2015, током којег ће бити приказано 11 филмова, биће свечано отворен данас, најавила је Далиборка Уљаревић, извршна директорица Центра за грађанско образовање (ЦГО), оцијењујући да је овогодишња селекција најбоља до сада.

Она је јуче, на конференцији за новинаре, казала да се овогодишњом селекцијом филмова третирају људска права кроз призму суочавања са прошлошћу, грађанског активизма, женских права, носећи при том, како је навела, снажне поруке које говоре о универзалним вриједностима.

„Опредијелили смо се за концепт који је модеран и који представља филмове из најразличитијих земаља са најразличитијим приступима третирању проблематике људских права“, навела је Уљаревић.

На Фестивалу ове године, први пут као партнер учествује и Општина Беране, која је недавно потписала Меморандум о сарадњи у реализацији овог пројекта.

Публика у нашем граду имаће прилику да у недељу 13. децембра, у скупштинској сали Општине, погледа филмове “Такси” и “Citizenfour” који ће се емитовати у 17.45 часова, односно у 20.00 часова. На репертоару у понедељак 14. децембра су филмови “Мустанг” и “Један дан у Сарајеву” чије је емитовање заказано у истим терминима.

Тим поводом, предсједник општине Беране Драгослав Шћекић казао је на конференцији за новинаре да је локална самоуправа у потпуности посвећена благостању суграђана, „без разлике и дискриминације“.

Како је истакао, Општина Беране је прошле године била дио пројекта током кога је двоје Рома стажирало у локалној самоуправи.

„У Канцеларији за младе смо запослили особу са инвалидитетом, и намјеравамо са таквом праксом да наставимо, јер нам искуства показују да резултати нечијег рада немају везе са физичким недостацима због који су често дискриминисани на тржишту рада“, навео је предсједник Шћекић.

На конференцији су говорили Маргарет Ен Уехара, амбасадорка Сједињених Америчких Држава (САД) у Црној Гори, и  Милош Џефердановић, директор Јавне установе Културни центар „Никола Ђурковић“ из Котора.

Подсјетимо, шесто издање Фестивала филма о људским правима УБРЗАЈ 2015 биће одржано од 11. до 15. децембра 2015. у Подгорици, у Црногорском народном позоришту, а новина је да ће Фестивал ове године имати и паралелна скраћена издања у Котору и Беранама.

Овогодишњи Фестивал подржавају Амбасада САД, Амбасада Канаде, Комисија за расподјелу дијела прихода од игара на срећу Владе Црне Горе, али и Movie that Matters.

У цјелини излагање предсједника Драгослава Шћекића можете погледати: